Orbán: Felfüggeszti a kormány a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit az év végéig

Eljött az ideje, hogy a járványügyi és egészségügyi döntések mellett gazdasági döntéseket is hozzunk – jelentette be a miniszterelnök szerda délután. Mint mondta: a világjárvány nem csak ez emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkahelyeket is veszélybe sodorja, ezért a kormányülésen – amely a bejelentés időpontjában még tartott – olyan döntések születtek, amelyekkel megvédik a munkahelyeket. Hangsúlyozta azt is: ezek csak az első, a legsürgetőbb döntések, minden nap lehet újabbakra számítani.

Minden magánszemély és minden vállalkozás hitelének tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggeszti a kormány – jelentette be szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök. Döntés született arról is, hogy a rövidlejáratú vállakozói hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek; illetve a holnaptól (csütörtöktől) felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják.

A járványügyi helyzetben súlyos gondokkal küzdő gazdasági szektorokban – így a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatás és a személyszállítás – a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségeit teljes egészében elengedik, a munkaválalók járulékát pedig jelentősen csökkentik; nyugdíjjárulékot nem kell fizetni utánuk, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken – mindez egyelőre június 30-áig.

Orbán Viktor hozzátette: a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik – tájékoztatott a miniszterelnök.

A fent elsorolt ágazatokban a helységbérleti szerződéseket a kormány döntése értelmében nem lehet felmondani ugyaneddig az időpontig, illetve a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a munkavállalói szabályokat rugalmasabbá teszik. A cél az – mondta –, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Azt mondta, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét nap alatt megszervezték Magyarország „kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak. Hangsúlyozta, a koronavírus-világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – „habár az a legfontosabb és az az első” –, a munkát, a munkahelyet is veszélybe sodorja.

A szerdai kormányülésen született döntésektől azt várják, hogy azokkal meg tudják védeni a munkahelyeket, mert

„megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van” – mondta a miniszterelnök.

Közölte: a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek. A mostani lépésekről szóló alaprendeletet még szerdán közzéteszik, a részletszabályokat pedig csütörtökön ismertetik.

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 18. März 2020