Az otthonunk küszöbénél lehet megállítani a koronavírust, nem a kórházban! Még nem késő!

Ne pánikoljunk, hanem cselekedjünk átgondoltan és legyünk elővigyázatosak!

A koronavírus-járvány olyan helyzetet fog előidézni napokon belül, amilyet a ma élő emberek nem tapasztaltak meg eddig. Ne a hollywoodi filmekben látottakra készüljünk, de azért valami eddig nem látott helyzetre számítsunk. A tömeges járvány idején nem lehetünk olyan megengedők magunkkal szemben, mint a hétköznapokban. Ne pánikoljunk, hanem cselekedjünk átgondoltan és legyünk elővigyázatosak!

A járvány köztünk van, terjed észrevétlenül. Szinte biztos, hogy a nagyvárosokban már találkoztunk, utaztunk, sorban álltunk, beszéltünk olyan emberrel, aki a koronavírus hordozója, mert észtevétlenül megy egyik emberről a másikra. Lehet, hogy mi is hordozók vagyunk, bár észre sem vesszük.

Egy ilyen járványhelyzetben el kell felejtenünk szinte mindent, amit általában a betegségek kezeléséről megszoktunk: hogy beveszünk egy gyógyszert (mert nincs), hogy bemegyünk a rendelőbe és kezelésbe vesz az orvos (mert megfertőzünk másokat vagy mások minket), hogy kihívjuk a mentőt (mert tömeges járvány esetén több hívás lesz, mint mentő), hogy a kórházba befekszünk és ott kikezelnek minket (az olasz képek magukért beszélnek). Ezek a járvány tetőzésének idején nem fognak működni, mert egyik ország kórházi rendszere sem ilyen járványokra lett kiépítve.

A járványok terjedésének három fázisa van: az egyedi megbetegedések (itt tartunk most), a gócpontok, és a tömeges járvány. Már a második, a gócpontok is olyan helyzetet teremtettek eddig a világban, amit a hagyományos egészségügy nem tudott kezelni.

Járványügyi szakemberek és az elmúlt hónapok nemzetközi példái alapján – ha mi magunk nem vagyunk sokkal elővigyázatosabbak a szokásosnál, akkor – hamarosan eljön az a fázis, amikor naponta kétszámjegyű lesz a betegszám-emelkedés, rá egy-két héttel pedig már háromszámjegyű. Azaz napi duplázódások napokon át.

Mi most előnyösebb helyzetben vagyunk, mint a kínaiak vagy az olaszok. Mi már látjuk a híradóban, a neten, hogy a hagyományos egészségügy sehol sem képes egy ilyen járvánnyal szemben olyan eredményességgel működni, mint a hétköznapi ellátás során. Nekünk adatott pár hét előny, amiből talán még van pár nap.

Amikor tömeges a járvány, akkor már nem segít sem a kontaktkutatás, sem a maszk. Akkor már az egészségügyi intézmények is egyre inkább fertőzésforrások.

A tömeges járvány idején nem lehetünk olyan megengedők magunkkal szemben, mint a hétköznapokban.

A magyar egészségügy nem áll rosszul olyan állandó eszközökkel, mint a lélegeztetőgép, de akkor tudnak ezek a gépek sokaknak segíteni, ha nem hirtelen fut fel a járvány, ha nem egyszerre kell az összes beteget mesterségesen lélegeztetni.

Nincs a világon jelenleg annyi védőfelszerelés, ami elegendő lenne a jelenlegi igényekhez. A leggazdagabb ország se tudja megvenni, mert nincs, elfogyott. A fogyó eszközök (védőfelszerelések, tesztek) előbb-utóbb mindenhol bekövetkező hiánya csökkenti a vizsgáló orvosok, mentők, ápolók kapacitását is. Nem fog úgy működni az gyógyító rendszer, ahogy azt megszoktuk.

Egy bizonyos szint után nem lehet tőlük várni a megoldást, hanem nekünk magunknak kell még a nagyobb baj előtt felelősen átalakítani a napi rutinunkat a járványra tekintettel.

De ne keltsünk pánikot! Ez a betegség korántsem mutat olyan mértékű halálozási arányokat, mint a történelem nagy járványai. Többet tudunk előre, mint a történelmi járványok idején, ráadásul a vírus a szappantól, klóros víztől, tisztító szerektől szinte mindig elpusztul. Több embert fertőz meg, de csak a fertőzöttek töredéke válik beteggé, és kis arányban van végzetes következménye, az is jellemzően legyengült szervezetek esetében.

Sem a keleti sem a nyugati, sem a gazdag, sem az erős országok egészségügyi rendszerei nem tudták megállítani a vírust. Se az USA, se Kína, se az olasz se a svéd egészségügyi rendszer.

A kórházban nem lehet megállítani a koronavírust, de az otthonunk küszöbénél igen!

Maradjunk otthon! Dolgozzunk otthonról! Töltsünk minél kevesebb időt zsúfolt helyeken! Tartsunk távolságot másoktól! Inkább telefonon vagy neten beszéljünk másokkal! Védjük az időseket! A munkáltatók védjék a dolgozóikat! Ami nem sürgős, halasszuk el! Betegség esetén otthon különítsük el magunkat! Az orvossal lehetőleg telefonon tartsuk a kapcsolatot! Tartsuk be a házi karantén szabályait, és tartassuk be az esetleg házi karanténba került szomszéddal is (de segíthetünk neki a bevásárlásban)! Csak súlyos okkal menjünk személyesen egészségügyi intézménybe! És mindig mossunk kezet!

 

Kiemelt képünkön emberek énekelnek és zenélnek lakásuk erkélyén állva Milánóban 2020. március 13-án. Olaszország több településén is szerveztek egy villámcsődületet (flashmobot), hogy a közösségi éneklés által az emberek könnyebben el tudják viselni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az éttermeket, kávézókat és a kiskereskedelmi egységeket is bezárják az országban. MTI/AP/Luca Bruno

Iratkozzon fel hírlevelünkre