Rétvári Bence: Kittenberger Kálmán a világ tudományosságát is gyarapította

Megvásárolta és látogatóközponttá alakítja Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házát az állam – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón a településen.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára bejelenti Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házának megvásárlását és látogatóközponttá alakítását (KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, elmondta, hogy az Ipoly Erdő Zrt. a családtól vásárolta meg a világszerte ismert Afrika-kutató házát abból a keretből, amelyet a Vadászati és Természeti Világkiállításra biztosított a magyar kormány.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond abból az alkalomból, hogy a magyar állam megvásárolta és látogatóközponttá alakítja Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házát (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlesztés két szempontból is jelentős. Kittenberger Kálmán (1881-1958) hat utazása során összesen 16 évet töltött Afrikában, 300 új állatfajt fedezett fel és sok tízezer példányt helyezett el a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Amit létrehozott, az nemcsak a magyarság, hanem a világ tudományosságát is gyarapította, tevékenységével élenjáró volt a maga korában – fogalmazott. A fejlesztés azért is fontos – folytatta –, mert a Börzsöny lábánál létrejövő látogatóközpont a diákoknak is élményt nyújt majd, ezáltal közelebb kerülhetnek a természethez.

Heinczinger Balázs, Nagymaros polgármestere beszédet mond abból az alkalomból, hogy a magyar állam megvásárolta és látogatóközponttá alakítja Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házát (KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence hozzátette:

a hely nemcsak Kittenberger Kálmán felfedezéseit mutatja majd be, de küldetése lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát, ösztönözve az új generációkat a természet tiszteletére és védelmére.

A klímaváltozás időszakában különösen fontos, hogy ez a hely is a fiatalok ének erősítését fogja szolgálni – mondta az államtitkár.

Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi háza (KDNP fotó: Váli Miklós)

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a villa 1890-ben épült, abban eredeti tárgyak és berendezések találhatók.

Az állami erdőtársaság 85 millió forintért vásárolta meg, a fejlesztés pedig két lépésben történik:

először megújítják az épületet és környezetét, a második ütemben pedig oktató- és rendezvénytérrel bővítik, amihez a remények szerint forrás is társul hamarosan.

Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi háza (KDNP fotó: Váli Miklós)

Megjegyezte: a beruházás jól illeszkedik az Ipoly Erdő Zrt. közjóléti tevékenységéhez. Heinczinger Balázs (független), Nagymaros polgármestere azt mondta, hogy

több évtizedes álom valósul meg a beruházással, amelyre önerőből nem lettek volna képesek.

Nagymaros olyan „csiszolatlan ékkő”, amely a zöld-, minőségi turizmusra koncentrál – fogalmazott.

MTI

A Dunakanyar Hírek tudósítása

Iratkozzon fel hírlevelünkre