Ezt sikerült elérni: rettegnek a brit gyerekek a klímaváltozás miatt

Minden ötödik brit gyereket gyötörnek az éghajlatváltozással kapcsolatos rémálmok – derült ki egy új felmérésből. A kedden közzétett eredmények szerint a Nagy-Britanniában élő gyerekek nagyjából 17 százalékának alvását zavarják meg a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak, míg 19 százalékuknál rémálmok formájában jelennek meg ezek a félelmek.

A londoni székhelyű Savanta-ComRes közvélemény-kutató cég felmérésében kétezer gyereket kérdeztek meg, akik 8 és 16 éves kor közöttiek voltak. A fiatalok 41 százaléka mondta, hogy nem bízik a felnőttekben a klímaválság hatékony kezelését illetően.

Az elmúlt évben fiatalok milliói vonultak az utcákra szerte a világ nagyvárosaiban, felszólítva a politikai vezetőket, hogy tegyenek sürgős lépéseket a klímaváltozás megfékezéséért. Emma Citron londoni gyermekpszichológus szerint a fiatalok egyértelműen félnek az éghajlatváltozástól. A válaszadók 58 százaléka mondta, hogy aggódik amiatt, hogy a klímaváltozás milyen hatással lesz az életére.

A felmérés eredményeire reagálva az Amerikai Pszichológiai Társaság közölte, tisztában van a gyerekek körében egyre növekvő “öko-szorongással” kapcsolatos jelentésekkel, de vizsgálatra van szükség a jelenség gyakoriságának meghatározásához.

MTI