Szíria – ENSZ: egyre sanyarúbb a civilek sorsa az ostrom alatt álló területeken

Egyre sanyarúbb a szíriai civilek sorsa a kormány ostroma alatt álló területeken Idlíb és Aleppó tartományban – hívta fel a figyelmet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kinevezett független nemzetközi vizsgálóbizottság kedden.

A bizottság jelentésében a 2019 júliusa és 2020 januárja között elkövetett jogsértéseket vizsgálta.

A testület rámutatott, hogy a különféle megbékélési egyezmények által evakuált, vagy a harcok miatt otthonaikat elhagyni kényszerülő civilek egyre zsugorodó területeken tengetik életüket Idlíb és Aleppó tartományban a korábban Haját Tahrír as-Sám nevű terrorszervezet uralma alatt.

A vizsgálóbizottság aláhúzta:

a szíriai katonaság légicsapásai és támadásai rengeteg civil életét oltották ki, és jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában, egyebek között piacokban, menekülttáborokban és kórházakban. A folyamatos bombázások elől civilek százezrei menekültek el.

Közülük ezrek a szabad ég alatt vészelték át a hideg téli hónapokat – mutattak rá a szakértők.

Az ENSZ-bizottság szerint az idlíbi válság humanitárius katasztrófával fenyeget.

Eközben különféle fegyveres csoportok rendszeres támadásokat intéznek a kormányerők felügyelete alatt álló területek ellen, félelmet keltve ezzel a lakosság körében. Idlíb tartomány lázongó térségeiben a terroristák aktivisták, újságírók és másként gondolkodók önkényes őrizetbe vételével igyekeznek megerősíteni hatalmukat a lakosság fölött.

A Haját Tahrír as-Sám pedig továbbra is gyerekkatonákat vet be

– hangsúlyozta a testület.

A bizottságot vezető Paulo Pinheiro felszólította a konfliktusban részt vevő feleket, hogy vessenek véget a „tragikus viszálykodásnak”, és engedjék hozzáférni a szükséget szenvedőket a humanitárius segítséghez.

A háromfős testület március 10-én mutatja be jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt.

MTI

Kiemelt képünkön egy nemzetközi aknaelhárítási központ Szíriában (Aleppo), 2016 – Wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre