„Most már akarok családot!” – A Háló áldásos hatásai az elmúlt 30 évben

A találkozásból születik a kapcsolat, kapcsolatokból születnek a közösségek. Így született 1989-ben a Háló. Küldetése, hogy kapcsolatokat teremtsen a Kárpát-medencei magyarság tagjai között. Katolikus, mert megkülönböztetés nélkül nyitott az istenhívők és az istenkeresők felé. Közösséget teremt, mert itt nemtől, kortól függetlenül érték a kapcsolat, az összetartozás.

A Háló üzenete

„Most már akarok családot” hangzott el a tanúságtétel a harmincadik születésnapi rendezvényen a Háló S4-ben. A délvidéki közösség fiatal vezetője egy rövid történetben foglalta össze, hogy mit jelent számára ez a közösség:

egy barátját hívta el az egyik Háló táborba. Az újdonsült táborozó korábban nem tapasztalta meg a család megtartó, szerető, biztonságos közegét. Nehéz családi körülmények között élt és nőtt fel, így nem akart soha családot alapítani. A találkozón megtapasztalt valami mást, valami megváltozott benne.

Ebben a közösségben megtapasztalható az elfogadás és a befogadás. A találkozás öröme, az összetartozás élménye. Az, hogy itt számítanak rám, fontos vagyok. Feladatom van, én is építem a közösséget. Thuróczy György alapító úgy fogalmazta meg ezt köszöntőjében, hogy „A közösségbe tartozás nem amolyan »úri huncutság«, hanem mindenkinek »jár« alanyi, mondhatni egyházi jogon”. Orosz István görögkatolikus pap többek között a hitelességgel magyarázta azt, hogy miért maradt vonzó a Háló három évtized után is. A hitelesség olyan erény, amelyért nap mint nap meg kell küzdeni és nem adja magát könnyen. Áldozathozatalra, erőfeszítésekre volt és van szükség a hitelesség és a közösség fenntartásához. Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára és Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke a hálájukat és köszönetüket fejezték ki azért az identitáserősítő munkáért, amit a Háló az elmúlt harminc évben tett a Kárpát-medence magyarságáért.

fotó: halo.hu

Harminc év alatt a Háló több tízezer emberhez jutott el Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban, Délvidéken, és az anyaországban. A közösség igényeire válaszolva elsőként a Ferenciek terén, majd a néhány éve megújult S4 Háló Közösségi Központban (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.) folyamatos kiállítással, népdalkörrel, dúdolóval, közösségfejlesztő programokkal, társasjátékestekkel egészült ki a Háló küldetése. Küldetés ez, hiszen a köszöntőkből az elkötelezettség, megérintettség sugárzott.

Az eredmények számokba foglalása helyett Thuróczy György így zárta köszöntőjét:

„Egyetlen ember megerősödött hitéért, közösségbe találásáért már bizonyosan megérte”.

 

A közösségről bővebben a Háló honlapján és közösségi oldalán olvashatunk.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre