Koronavírus: Indokolt rettegés vagy túlzott pánik?

Hetek óta repkednek a riasztó számok a médiában: több ezer fertőzött, több mint kétezer halálos áldozat. A koronavírus-járvány híre végigsöpört a világon, pánikot és nem kevés álhírt is gerjesztve. De vajon mi az igazság?

A 21. század számos kihívást támaszt az emberiség számára. Elértük azt a kritikus tömeget és aktivitást, ami globális változások egész sorozatát indította meg. Mára többé-kevésbé elfogadott tény, hogy a globális klímaváltozást leginkább az emberi aktivitás okozza, ám kevéssé ismert, hogy ezzel együtt jár a fertőző betegségek felbukkanásának gyakoribbá válása is.

Kemenesi Gábor a felbukkanó fertőző betegségeket, köztük a denevérek koronavírusait kutatja tíz éve. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa kutatási eredményeiért Junior Príma díjat és Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat kapott. A 33 éves virológus számtalan poszt és interjú után most élőben, Budapesten tart előadást a járványról és arról, hogy még mi várható.

Védőmaszkot viselő gyalogosok Tokióban 2020. február 18-án. MTI/AP/Jae C. Hong

Az előadás a koronavírus-járvány aktuális példáján keresztül magyarázza el, hogy mi vár még az emberiségre. Olyan betegségekről lesz szó, amelyeket még kevéssé ismerünk, de a világ bizonyos táján már a mindennapok részét képezik, arra várva, hogy globális körútra indulhassanak.

A másfél órás előadás során higgadt és reális képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről, arról, hogy a naponta megjelenő, gyakran egymásnak ellentmondó hírek forgatagában kinek vagy minek higgyünk. Van-e okunk valóban a pánikra? Kell-e maszkot hordanunk Magyarországon? Meddig tarthat még a járvány?

A kutatótól egyebek mellett olyan kérdésekre is választ kaphatunk majd, hogy mi kell egy ilyen vírus elterjedéséhez, mennyire váratlan a kialakulása, valamint hogy a jövőben számítanunk kell-e újabb vírusok felbukkanására és felgyorsult ütemben való elterjedésére.

Az előadás március 21-én, szombaton 19:00 órakor lesz a Tárogató Színpadon – volt IBS Színpad – (Tárogató út 2-4., Budapest, 1024). A jegyet vásárlók hozzájárulnak a további kutatásokhoz, a bevételből a szervezők a PTE Közhasznú Alapítványt támogatják.