Házas hétvége – egy hatásos és tartós módszer a házasságok megerősítésére

A programot a mozgalom három felelős házaspárja és egy atya vezette – a mozgalom előírásai szerint. A Házas Hétvége (HH, angolul: Marriage Encounter) célja segíteni a házaspárokat abban, hogy kapcsolatuk felfrissüljön, szeretetük élőbb és gazdagabb legyen, a házasság szentségét a hétköznapokban is meg tudják élni, a papokat és szerzeteseket pedig abban, hogy megerősítsék életszentségük megújítását, elkötelezettségüket. A 48 órán át tartó szigorú – néha még túlzottan is szigorúnak érzett, de utólag, a teljes hétvégét értékelve teljesen indokoltnak tűnő – menetrend szerint zajló, 13 részből álló program a házasságok megújulását, a szerelem újraébredését célozta.

A nagyon alaposan felépített részek, az ún. bevezetők egy-egy felelős házaspár és az atya előadásában zajlottak. Az elméleti gondolatok (például melyek a főbb érzéseink, milyen szavakkal tudjuk kifejezni őket, az érzéseink nem jók és nem rosszak, nem tehetünk róluk, stb.) mellett rengeteg személyes történetet, vidám, szomorú, de mindenképp elgondolkodtató tanúságtételt fogalmaztak meg saját házasságuk és/vagy istenkapcsolatuk bizalmas részleteiről. Ezt néha megszakította egy-egy rövid, majd nagyobb lélegzetű egyéni vagy páros feladat. Ahogy telt az idő, érzéseink megosztása egyre könnyebben ment, és így egyre mélyebbé váltak páros beszélgetéseink.

Általános jelenség, hogy a kapcsolatunk szerelmes időszakában oly gyakori és könnyű beszélgetések idővel megritkulnak, elszürkülnek, érzésekről egyre kevesebb szó esik köztünk, mert bizony nem könnyű róluk beszélni. Ez nálunk is így történt. Míg én szívesen és bármikor, férjem nehezebben és ritkábban beszél az érzéseiről. A Házas Hétvégén megtapasztalta: eleinte nehezére esett, de idővel egyre jobban megnyílt, és én is meg tudtam vele osztani olyan régi élmények okozta érzéseket, amelyeket már el is felejtettem vagy legalábbis nem is terveztem megosztani vele, hiszen háromgyerekes, dolgozó szülőkként mindig annyi más, aktuálisan kezelendő (vész)helyzet és ebből fakadó tennivaló, gondolat és érzés van, amiről a hétköznapok során beszélnünk kell.

A mély, adott esetben már régen eltemetett gondolatok és ezzel kapcsolatos érzések megosztása férjemmel újabb, ritkán átélt szeretetteljes érzéseket hozott elő belőlünk, rég tapasztalt közelségbe hozva minket. Legutóbb hasonlót az Érzelmi Fókuszú Terápiára épülő Ölelj át tréningen, illetve a Chemin Neuf Közösség által szervezett Kána-héten tapasztaltunk. Jó volt újra átélni azt az érzelmi közelséget, „felfrissíteni” szerelmünket, és egy újabb kommunikációs módszerrel gazdagítani házasságunkat.

Ha csak ennyi haszna lett volna a hétvégének, ez is nagyon „megérte”. De természetesen nem csak ennyi volt. Az utolsó bevezetők arról szóltak, hogy a tanultakat hogyan tudjuk otthon folytatni, és erre nemcsak hasznos útmutatásokat, hanem tanácsokat, témajavaslatokat is kaptunk. Arról is esett szó, hogyan tudunk kapcsolatban maradni, a Házas Hétvége közösségének tagjai lenni, és hogyan tudunk a hétvégés tapasztalatainkról más házaspároknak beszélni, őket meghívni, erre buzdítani.


Az ötlet Gabriel Calvo spanyol paptól származik, amit átvett és átalakított az egyesült államokbeli Chich Gallagher SJ atya. A mai formájában kialakult lelkiségi mozgalom Európában először Belgiumban gyökeresedett meg 1972-ben, majd innen jutott el a kontinens más országaiba. Magyarországon először 1983-ban, Budapesten egy kelet-német házaspár és egy atya tartotta németül, tolmácsolás nélkül, négy párnak a mai nevén Első Hétvége programját. Ezt követően osztrák párok és atyák jártak rendszeresen Magyarországra, és tolmácsolással tartottak HH programokat, segítve a magyar házaspárokat és papokat a mozgalom hazai megalapozásában. Az osztrák közösségtől kapott segítségnek köszönhetően hamar önálló lábra állt a magyar közösség. Abban az időben az ilyen tevékenység nálunk még politikai okok miatt tiltott volt, ezért a magyar felelős párok részéről nagy elkötelezettséget és bátorságot igényelt. 1986 májusában tartották az első teljesen magyar nyelvű HH-t Budapesten. 1987-ben megindult a vidéki hétvégék sora, 1989-ben pedig megindult a misszió a határainkon kívüli magyarlakta területek felé. 1989 más szempontból is jelentős év volt a magyar közösség életében: hivatalosan is bemutatkozott a HH közössége a magyar katolikus püspöki kar előtt – azóta nem titokban működik.  A Kárpát-medencei kis és nagy közösségek munkájának összehangolása és az európai közösséggel való kapcsolat fenntartása egy három évente megválasztott párból és atyából álló nemzeti team feladata. Szívesen látnak más egyházhoz tartozó házaspárokat is, ha érvényes (első) templomban megkötött házasságban élnek, és elfogadják, hogy a programokat a katolikus egyház színeiben tartják.

A HH programot ajánl a házasságra készülőknek is: ez a Jegyes Hétvége.

Antal-Ferencz Ildikó

Iratkozzon fel hírlevelünkre