Cseh Katalin megtámadta a kárpátaljai magyarokat

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom egyik európai parlamenti képviselője ezúttal a kárpátaljai magyarok magyar nyelvű oktatása melletti kiállása miatt kritizálta az Orbán-kormányt, és vette védelmébe a kijevi ukrán nacionalistákat – írja az Origo.  A liberális politikus konkrétabban azt kifogásolta, hogy a budapesti nemzeti érzelmű kormány miért lép fel a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatása érdekében, illetve miért blokkolja a kisebbségellenes ukrán oktatási törvény esetleges módosításáig Kijev euroatlanti integrációját?

Ahogy a portál írja, a külföldi érdekeket képviselő Momentumnak csak a nyugati integrációs szervezetek kelet felé terjeszkedése a fontos; azzal mit sem törődnek, hogy egyrészt ez irreális, másrészt ennek oltárán feláldozhatják a kárpátaljai magyarságot.

Az Origo.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára így reagált közösségi oldalán Cseh Katalin nyilatkozatára:

– Ha egy politikusnak a külhoni magyarok nem fontosak, az itthon élők sem lesznek azok! Ne legyen kétségünk! Akkor neki valami, valaki más fontos. A momentumos Cseh Katalin tegnap azért támadta a kormányt, mert a magyar kormány kiáll a kárpátaljai magyarok mellett. Valójában Cseh Katalin nem a kormányt, hanem a kárpátaljai magyarokat támadta. A Momentum megcsinálta már ezt a Felvidéken és Erdélyben is, most Kárpátalja volt soron. Cseh Katalinnak nem tetszik, hogy a magyar kormány blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációs folyamatait, szerinte a kormány veszélyezteti a régió stabilitását – fűzte hozzá az államtitkár. – Nem jókedvünkből blokkoljuk Ukrajna integrációs folyamatait, hanem azért, mert nincs más eszközünk, és a kárpátaljai magyarokat nem áldozzuk fel a világpolitika oltárán. Cseh Katalin és a Momentum megtenné – hangsúlyozta Menczer.

– Akkor vajon mi az oka annak, hogy a Momentum következetesen a külhoni magyarok ellen lép fel? A magyarok helyett kit képvisel ilyenkor? Hogy lehetne bízni abban a magyar politikusban, aki a magyarok ellen cselekszik? – tett fel e kérdést.

A témában megjelent cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Forrás: Origo.hu

Kiemelt képünkön Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője látható a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb