Csapatként lenni egy pár a házasságban

Országszerte javában zajlanak a házasság hetéhez kapcsolódó rendezvények. A központi programok első budapesti eseménye hétfő este zajlott az Aranytíz Kultúrházban, melyen a 2019-es házasság hete arcai, Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők tartottak egy életszagú előadást a házasság szakaszainak jelentőségéről, azok integrált kezeléséről a párkapcsolatban.

A 2019-es házasság hete arcai az idei eseményekben is fontos szerepet vállalnak. Olyannyira, hogy a központi programok hétfő esti előadása az ő tapasztalataikból és tanácsaikból állt össze Pár vagyunk vagy team? címmel. 

Számos más közösségi program mellett jegyesfelkészítőkkel segítik a párokat, akik a házasság mezejére kívánnak lépni. A közel harminc éves szolgálat alatt 1600 pár fordult meg náluk, és mindnyájuk számára felajánlották, hogy ha úgy érzik, szükség van egy beszélgetésre életük egy-egy nehezebb pontján, az ajtajuk nyitva áll előttük. 

Az előadás során kiváló precizitással pásztázták végig a házasság különböző szakaszaival, vagy éppen az életkorral jelentkező kihívások, nehézségek, örömek és megoldások tárát. Mindezt nem csak az együttélés logisztikájának mentén, hanem a párkapcsolat ápolása kemény munkálásának szemszögéből is megvilágították.

Amikor még csak készül a pár a házasságra, az egyéni élet szakaszán, nem igazán tudnak egy csapatot alkotni. Amikor a házasságkötést követően a házasság kezdeti szakaszába jut az immáron férj és feleség, a páros életet a legmélyebb és szorosabb értelemben élik meg. Ezt követi az az időszak, amikor a gyermekek születésével, az egzisztencia szorosabb kialakításával egyre erősebben csapatként kell egymást segítenie a nőnek és férfinak.

Ezt követi az a hosszabb időszak, amikor már felnőnek a gyermekek, lassan már érkeznek az unokák, és itt jellemzően eltávolodik kicsit a pár egymástól, már nem kell szorosan összedolgozzanak, mint egy csapat, lehetőség van párként élni. Itt számos pár érkezik el egy válsághelyzetbe, melyben különösen oda kell figyeljenek arra, hogy ne üresedjen ki a kapcsolatuk és csak a mindennapi feladatok beosztásával törődjenek. A jövőbe tekintve újra meg kell találniuk és vállalniuk közös céljaikat. 

Bertrand Piccard pszichiáter gondolataira építve a párkapcsolati szakértők kiemelték, minden kapcsolatban, de különösen a házassági kapcsolatban kiemelten fontos az ötletek megosztása, egymás kiegészítése, és ezzel az előbbre haladás. A szakértőre támaszkodva az az ideális, ha mindkét félnek olyan ötlet jut eszébe, ami külön-külön nem ötlik fel bennük. Így lehetséges az, hogy egy meg egy hárommal lesz egyenlő. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta a házaspár, hogy ez nem magától értetődő.

Ha nincs kölcsönös tisztelet a vélemények elfogadásában, akkor nem tudnak együtt újat alkotni.

Az előadás további részében a szakértők felhívták a figyelmet a randevúk és a másik dicséretének fontosságára. Természetesen, ilyenkor túl kell lépni az esetleg sorakozó észérveken. A maguk példájánál maradva egy humoros történettel érzékeltették ezt. A jó ötlet után érkezik az észérv; hogy is nézne ki a férj az iskola előtt egy csokor virággal, harminc év házasság után és mit gondolnának róla a diákok, míg ő várja a feleségét.

Biztatóan szóltak ugyanakkor a hallgatósághoz:

bátornak kell lenni, és sok esetben önmagunkat is le kell küzdeni azért, hogy egy igazán jól sikerült meglepetéssel rukkoljunk elő házaspárunk örömére.

Nincs szükség a romantika felélesztéséhez horribilis összegek költésére sem: elég egy kéz a kézben eltöltött kellemes séta a közeli parkban, vagy a kertben kiterített pokrócon egy délutáni piknik. A hangsúly az ötletességen és az örömszerzésen van. Ami kötelező ahhoz, hogy a pár ne veszítse el a szerelem tüzét az évek során: randevúzzanak egy életen át (ahogy a házaspár által tavaly megfogalmazott Házasság hete szlogen is hirdeti).

Amit jó tanácsként kiemelt az immáron 38 éve házas Kriszta és László, hogy előbb férj egy férfi, s utána apa, előbb feleség egy nő, és csak utána anya. A legtöbb, amit gyermekeiknek adhatnak a szülők egy életen át: ha szeretik egymást, és ennek a példáját „élik gyermekeik elé”. A szerelem tüzét pedig nem lehet úgy életben tartani, ha nem gondozzák.

Az élethelyzetek mindig hozzák magukkal, hogy mikor hangsúlyosabb egy házasságban a párkapcsolat, és mikor a csapatmunka. A fontos, hogy ezt megtanulják jól kezelni a felek, és eszerint támogatni, segíteni egymást.

 

Fotó: Vasárnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre