Már másképp gondolkodik a hálapénzprobléma rendezéséről a MOK-elnök

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) decemberben megválasztott új elnöke ellentmondásba keveredett saját magával a hálapénz problémakörének rendezését illetően. Míg néhány éve azt hangsúlyozta, hogy a béremelésekkel nem látja megoldhatónak a problémát, jelenleg már másképp gondolkodik minderről.

Kincses Gyula jelenlegi MOK-elnök egy 2012-ben megjelent írásában részletesen és világosan fejtegeti, hogy miért nem tartja megoldhatónak a hálapénzkérdést „egyszerű” béremeléssel. Úgy fogalmaz:

„A hiánygazdaság által szült »para« a hiány megszüntetésével – pontosabban a legális megvásárolhatósággal – szüntethető meg,

rendőrrel vagy béremeléssel nem.

A megoldás itt a legálisan megvásárolható szolgáltatások megvásárlásának megteremtése, azaz meg kell teremteni a kezelőorvos vagy az alkalmazott technológia (gyógyszer, műtéttípus, alkalmazott anyag) legális megvásárlásának lehetőségét. (…)

A hálapénz lényege tehát a hiány: legyen az kapacitás, technológia vagy személyes odafigyelés. A hiányokat kell részint megszüntetni, részint legálisan megvásárolgatóvá tenni, különben marad a szürke/feketegazdaság. Mindez előfeltétel, mert ahhoz, hogy a hálapénzkérdés végleg lekerüljön a napirendről, végig kell menni azon az úton, amit a »ketteskéből tájékozott, érték- és jogtudatos fogyasztóvá válni« szlogennel szoktunk összefoglalni. Persze lehet, hogy mindez felesleges okoskodás, mert a hálapénz megszűnik magától. Mert a Kollégák szerint ebben az egészségügyben már se pénz, se hála…” – fogalmaz Kincses Gyula az egyébként a saját honlapján fellelhető írásban (a dokumentum ITT érhető el).

Ehhez képest az elnök az elmúlt időszakban tett megnyilvánulásaiban inkább azt hangoztatja, hogy jelentős béremeléssel képesek felszámolni a paraszolvencia rendszerét. Az Indexnek adott interjújában például azt mondta, hogy a hálapénz ellen több eszközzel kell küzdeni, ebből

az első a béremelés. „Méghozzá egy tisztességes, egylépcsős emelés, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok ki lettek emelve, meg lettek becsülve.”

A Világgazdaságban megjelent interjúban elmondta, meg akarják oldani ezt a problémát, mert hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, nem jó, hihetetlen torzításokat és károkat okoz. „Mi hiszünk benne, hogy tisztességes viszonyok között létezik hálapénzmentes egészségügyi ellátás, de ezt orvosi és szakdolgozói béremelés nélkül nem lehet megoldani” – nyilatkozta.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre