„Fekete nyárnak” nevezte az ausztrál miniszterelnök az elmúlt hónapokat

„Fekete nyárnak” nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben kedden a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát.

Az országban szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról vagy a pusztítás helyszínéről, így született a Fekete Csütörtök vagy a Fekete Szombat név is, de ez az első eset, hogy a katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

Felszólalásában a miniszterelnök hozzáfűzte, hogy noha a tűzvész még nem ért véget, és több terület még mindig életveszélyes, „a mostani katasztrófák megmutatták, hogy Ausztráliát nem lehet legyőzni”.

Eközben azonban a törvényhozás épülete körül tüntetők százai gyűltek össze és tiltakoztak a kormány klímapolitikája miatt, valamint azt is felrótták a miniszterelnöknek, hogy decemberben, a tűzvész közepén elutazott a családjával Hawaiira nyaralni.

Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el.

A múlt héten szükségállapotot hirdettek ki az Ausztrália fővárosi területen is a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

MTI

Kiemelt kép: Dél-ausztráliai bozóttűz – Wikipedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre!