Ferenc pápához fordult a CÖF a magyar keresztények védelmében

Közleményben jelentette be a CÖF-CÖKA, hogy levelükkel azért fordultak Őszentségéhez, mert az elmúlt napokban folyamatos támadás alatt áll a magyarországi keresztény közösség, amelynek eredője, hogy az Európai Parlament korábbi tagja, jelenleg Magyarország fővárosa egyik kerületének polgármestere, a Demokratikus Koalíció nevű balliberális párt alelnöke, Niedermüller Péter néhány napja egy országosan elérhető televízió műsorában „rémisztő képződményeknek” nevezte a fehér, heteroszexuális, keresztény férfiakat és nőket.

A civil szervezet Ferenc pápához írt levelében kifejtette: A Corpus Iuris Canonici és a II. Vatikáni Zsinat szellemiségében valljuk, hogy a krisztushívők mindnyájan részesévé váltak Krisztus papi, prófétai és királyi feladatának, és közöttük egyenlőség uralkodik méltóságuk és cselekvésük tekintetében. Az egyenlő méltóság kánonjogi értelemben a személyiség egyenlő védelmét jelenti.

Őszentsége II. János Pál Pápa Centessimus Annus című enciklikájában külön hangsúlyt fektet az ember személyének védelmére, méltóságának megvédésére, ami hozzájárult a történelem különféle viszontagságai között egy igazságosabb társadalom felépítéséhez, vagy legalább az igazságtalanság visszaszorításához.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa nyílt közleményben utasította vissza a megbélyegzést, azt írták, hogy “szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott. Tehette ezt a megszólaló úgy, hogy kijelentésétől – tudomásunk szerint – eddig sem a kereskedelmi csatorna, sem pártja, sem a hasonló esetekben többször fellépő érdekvédelmi szervezetek határozottan nem határolódtak el.

Tekintettel arra, hogy az elhatárolódás, vagy a gyalázatos kijelentés határozott elítélése az érintettek részéről a mai napig nem történt meg, sőt több balliberális vezető politikus is támogatólag foglalt állást a jogsértő kijelentés kapcsán, úgy döntöttünk, hogy a Szentszék tekintélyét hívjuk fel a magyarországi keresztény közösség védelmében.

 

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön Ferenc pápa újévi beszédet mond a Vatikánhoz akkreditált nagykövetekkel hagyományosan év elején tartott találkozóján a pápai államban 2020. január 9-én. MTI/AP/Reuters pool/Remo Casilli