A koronavírus mellett a pánikkeltési járvány is felütötte a fejét

A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta, hogy az egyetemek a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

Szavai szerint a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok. Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány, amelynek a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, felkészült a védekezésre. Ennek keretében a felsőoktatásért felelős innovációs tárca folyamatos egyeztetést folytat az egyetemekkel, különösen a klinikákat is működtető orvosképző intézményekkel – tette hozzá.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a koronavírus mellett egy másik, a pánikkeltési járvány is megjelent a világban. Utóbbit erősíti, hogy az év ezen szakaszában amúgy is gyakoriak a koronavírussal megegyező tüneteket produkáló megfázásos fertőzések – jegyezte meg.

Az egyetemi hálózat hatékonyságának jellemzésére említette, hogy a Vuhanból hazaérkező házaspár egyik tagja megfázásos tüneteket mutatott, ám a Közép-Európában egyedülálló pécsi egyetemi víruslaborban 3 órán belül megállapították, hogy nincs koronavírus-fertőzés.

Arról is beszámolt: a tisztifőorvossal folytatott megbeszélése során felmerült, hogy amennyiben szükséges, a határállomásokon egyetemi hallgatók is segíthetnek a fertőzöttek kiszűrésében, kézi hőméréssel.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rövid távú teendők mellett hosszú távú feladat egy vakcina kifejlesztése. Ehhez minden erőforrás rendelkezésre áll a magyar felsőoktatásban.  

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 2772 kínai hallgató tanul a magyar felsőoktatási intézményekben.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!