A nukleárisan szennyezett víznek az óceánba eresztését javasolja egy japán bizottság

Egy japán szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a Fukusima I. atomerőműben keletkezett, radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle – jelentette saját forrásaira hivatkozva a Reuters hírügynökség pénteken.

Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság két lehetséges módszert vizsgált meg alaposan:

az egyik az óceánba eresztés, a másik, hogy hagyják elpárologni.

A gondos mérlegelés után az előbbi mellett foglalt állást. A kormány a bevett gyakorlatnak megfelelően valószínűleg elfogadja a szakértők döntését.

 

A fukusimai atomerőművek még a katasztrófa előtt – Flickr

A vizet kezelték, és az erőművet működtető Tokyo Electric Power tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre, kivéve a tríciumot.

Az erőműben már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének a megtisztítása évtizedekig is eltarthat.

A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és 2031-ig tart. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, a víztartályokban 1,2 millió tonna víz gyűlt fel.

Japánban az idény nyáron olimpia lesz, és a radioaktívan szennyezett víztől való megszabadulás azért is sürgős, mert a játékok egyes eseményeit az erőműtől mindössze 60 kilométerre rendezik meg. Dél-Korea már bejelentette, hogy a sportolói sugárzás érzékelő műszereket és élelmiszert visznek Japánba saját maguknak.

MTI

Kiemelt kép: a fukusimai atomerőművek katasztrófájának légi felvétele – Flickr

Iratkozzon fel hírlevelünkre