Méltó emlékezés Dr. Kucsera Ferenc vértanúságára a Párbeszéd Házában

A vatikáni Mirabile Dictu fesztivál fődíjas alkotását, Balogh Ernő Zoltán Tekintetek című filmjét láthatja a nagyérdemű a Párbeszéd Házában január 30-án, csütörtökön 18:00 órától. A vetítést követően Balogh Ernő Zoltán rendező, Blanckeinstein György atya, a produkció ötletgazdája, valamint Magyar Endre történész-tanácsadó lesznek a Sajgó Szabolcs SJ által moderált beszélgetés vendégei.

Dr. Kucsera Ferenc római katolikus káplán és vértanú a Tanácsköztársaság terrorjának esett áldozatul. Életének utolsó éveit töltötte csupán Szentendrén, ahol gyorsan megkedvelték, és a katolikus közösségen is túlmenően tisztelet övezte. 1919. június 24-én az ellenforradalmárok egy összehangolt fegyveres akcióval akartak fellépni a vörösök ellen, amelynek harangzúgás jelezte a kezdetét.

Kucsera Ferenc, aki ekkor 26 éves volt, a szervezkedésben nem segített, de mivel a kerületi vörösparancsnok felhívta a figyelmet a káplánra, neve az ellenforradalmárok névsorára került, annak is az élére. Ezt követően megjelentek a parancsnok emberei a plébánián, és magukkal vitték az atyát. Kucsera többszöri halálos fenyegetést követően sem beszélt arról, hogy ki húzta meg a harangokat. Ezzel embereket óvott meg – egyes elbeszélések szerint egy nyolcgyermekes édesapát mentett meg – a biztos haláltól, és az életét áldozta értük. Kihallgatását követően ítélet meghozatala nélkül a Duna-parton kivégezték, és szemétgödörbe hajították a holttestét.

Balogh Ernő Zoltán filmje Jászberényi Gábor, Sütő András és Horváth Károly főszereplésével Kucsera életének utolsó napjait dolgozza fel. A Tekintetekből nem csak a 100 évvel ezelőtti fontos események részleteit ismerhetjük meg, hanem a főszereplő példája a hit és az emberi tartás történelmi helyzettől független erényeit is felmutatja” – közölte a film hazai bemutatója kapcsán a Párbeszéd Háza.

(A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a rendezvény honlapján lehet jelezni!)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre