Pro és kontra – Feljegyzések a buborékokból

Elgondolkodtató, hogy egyazon hír, tény, esemény, mű mennyire eltérő reakciókat válthat ki belőlünk, új keletű kifejezés szerint azért, mert mindannyian egy-egy véleménybuborékban élünk. E buborékból néhanap az egymásnak megüzentek olykor szánalmasan humorosak, máskor tragikusan esendőek, kisszerűségeikben nagyszerűek vagy éppen nagyszerűségükben kisszerűek. Erre mutatnánk egy tanulságos példát az épp a mozikban és a televíziós reklámokban futó, Székelyföldet bemutató imázsfilm kommentjei által.

Székelyföld – Határtalan élmény (András Orsolya énekel)

Ontsad, ontsad bús szemem a könnyeim,
senkinek sincs oly bánata, mint enyim.
Csillagos ég merre van az én hazám,
a jó Isten mégis gondot visel rám.

Televízióból ismert rövid változat

***

És akkor íme a vélemények:

Ez a videó már mindjárt az indulásától kezdve (…) észrevétlenül rabul ejtett. (…) Jók a felvételek, lélegzetelállítóan mesések a tájak, boldogságot sugároznak az emberek, a zenei választás is tökéletes.

Giccses, nagyon megrendezett, nagyon sz@r. Erősíti a magyarországiakban az elmaradt, skanzen Székelyföld képet. Ezért is csinálták, ők maguk, maguknak. Pár betokosodott helyi konzulenssel.

Zseniális és varázslatos kisfilm! Köszönjük a készítőknek is ezt a magas fokú igényességet, sok munkájuk lehetett benne.

Ez giccs, úgy, ahogy van. Az egy dolog, hogy ez a film a székelyeknek tetszik, de ők nem ilyenek. Például embert nem hallottam úgy kiabálni, mint ahogy a fehérnép óbégat, kezit a szájához téve. Miért táncolna két népviseletes nő a semmi közepén a székelykapu előtt?

A mások által giccsnek nevezett művészi effektek és komponálás épp azt az érzést nyomatékosítja bennem, hogy ez a sok dolog, amit ismerek és a videóban is századjára látom, ez nem unalmas, egyáltalán, sőt.

A f… nincs háziorvos egy rakás kistelepülésen? Miért ülnek fűtetlen termekben a kisiskolások? Miért itt majdnem a legmagasabbak az adóterhek a világon? A kiemelten magas költségvetési csalásért, ha véletlen is elítélnek valakit, miért luxiböribe mehet? … Meg ilyen kib..ott felesleges imázsfilmekre keseregni a múlton, meg haragot szítani? F.strágyahalom.

Székelyföldre minden évben el kell menni! Erdély Tündérország, s benne Székelyföld külön csoda.

Apropo ținutul secuiesc nu există. (Egyébként a Székelyföld nem létezik.)

No, végre nem megint egy Netflix-reklámot hozott fel nekem a Youtube, hanem valami szépet is!

Foarte frumoasa România, Transilvania și Hârcov …  (Nagyon szép Románia, Erdély és Hârcov)

Isten jó kedvében teremtette ezt a tájat. És nem véletlenül bízta a Székelyekre. De jó lenne ott egy kis házat venni, és ott élni!

Hát akkor most búsongjak, vagy örüljek, vagy üljek hómobilra? Mit csináljak?

Fájdalmasan szép, gyönyörű. Ennyi.

És egyébként milyen pénzből készült ez a kis marketing? Magyar vagy román közpénzből vagy magántőkéből? Mert, ha magyar közpénzből akkor ez egy kicsit sántít, mert Romániának hoz hasznot, akárhogy is nézzük ….

Ez ODAVERT,,!!!🤜👊🤛 BITANG VOLT GRAT…. RESPECT♥️♥️♥️

Beautiful. Very similar culture, arhitecture, music and natural surroundings as the North Romanians in Maramureş, plus the Kürtoskalacs.:)  (Gyönyörű. Nagyon hasonló kultúra, építészet, zene és természeti környezet, mint az észak-románoknak Máramaros, plusz a Kürtöskalács. 🙂

Ki csinálta ezt a videót? … profi, úgy a felvételek, minden, a vágás, meg a transition-ok! Gyönyörű, mestermunka! Grat!

Szép is az a Románia!

Ha szeretnéd, hogy az identitása megmaradjon, támogasd te is az aláírásoddal Székelyföld autonómiáját! 

Köszönöm, hogy két nap alatt 20x jött fel ez a reklám….Remélem k… sokba fáj ez a rengeteg megjelenés, és jól le lehet húzni cserébe az odalátogatókat. Van itt minden jó, ahogy látom, pálinka, napnyugta, snowbord. Ez enyhén szólva lehangoló, a legjobb akarat ellenére…

Szavakat nehéz találni arra, amit ez a videó összefoglal.

Megfelel a góbéság és a reklám összes feltételének. Van igazság tartalma, de nem igaz. Mert a valóság ennél sokkal keményebb, fotelharcosok!

Szerintem szép lett! És kérlek ne veszekedjetek! Ha mi székelyföldiek a magyarországiakkal veszekszünk és fordítva, akkor hol az összetartás? Van akinek tetszik a film, van akinek nem… Saját vélemény: Szeressük egymást magyarok!!!

***

Székelyföld, Te csodás! című korábbi imázsfilm

Iratkozzon fel hírlevelünkre