Mi történt a brit királyi családdal?

Vannak, akik fanatikusan rajonganak értük, mások közönyösek irántuk és vannak, akik a királyság rendszerének létjogosultságát is megkérdőjelezik. Akárhogy is, a legtöbbeknek van valamilyen véleményük a brit királyi családról, aki pedig olvassa a híreket, annak nem kerülhetik el a figyelmét a kisebb-nagyobb botrányok. Igazságot tenni szinte lehetetlen, azonban Meghan Markle és Harry herceg királyi családból való kiválásának fényében érdemes megvizsgálni annak jelenlegi állapotát.

Január első hetében robbant a hír: Meghan Markle és Harry herceg váratlanul bejelentették, hogy visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaiként betöltött szerepkörükből, anyagilag függetlenné válnak, és sokkal kevesebb feladatot vállalnak el az idei évtől kezdve. De vajon tényleg olyan meglepő a döntésük?

Meghan Markle pár éve úgy robbant be Anglia és a királyi család életébe, hogy szinte azonnal sejteni lehetett a felfordulást, amelyet okozni fog. Megérkezett az amerikai csajszi a maga függetlenségével, önállóságával, sajátos (de mondhatjuk úgy is: mainstream) gondolkodásmódjával, akinek persze esze ágában sincsen régi, begyöpösödött király etiketteknek és idejétmúlt dinasztiáknak megfelelni.

A lavina elindul

Meghan a nagy haladó, a női jogok és az LMBTQ mozgalmak élharcosa, egy „igazi”, XXI. századi hercegnő. Hogy az általa képviselt iránnyal a családban nem mindenki ért egyet, azt egyértelműen jelezték a felszín alatt zajló konfliktusok: Harry és Meghan egyre kevesebb időt töltöttek a királyi család többi tagjával, Vilmos és Harry testvéri kapcsolata megromlott, a hivatalos eseményeken készült fotókról és videókról pedig csak úgy süt, hogy a két hercegné, Katalin és Meghan, a közvéleménynek szóló bájcsevelyre fordított időn túl nemigen preferálják egymás társaságát.

Elképzelhető, hogy esetleg ne tudta volna Meghan, mit vállal azzal, hogy egy herceghez megy feleségül? Korántsem. Sokkal valószínűbb, hogy teljesen tudatos döntések meghozatalával egyfajta második Dianaként akar tündökölni, aki szembeszáll a királyi családdal, a hagyományokkal, és megreformálja, a liberalizáció útjára tereli azt. (És fontos megemlíteni, hogy bár Dianát rengeteg ember szeretete és rajongása övezte, azért mégiscsak a szeretőjével volt éppen, halálos balesetének időpontjában…)

Harry herceg ugyancsak lázadónak számított a családon belül, a sajtó évekig tele volt botrányos bulizásaival, nőügyeivel, nem mondható, hogy a királyi családban elvárt szerepének megfelelően viselkedett. Aztán megtörtént a pálfordulás: pár évvel ezelőtt belépett „nyugodt” és felelősségteljes korszakába, majd rátalált a szerelem is egy amerikai színésznő személyében. Meghannak pedig, miután hercegné lett, már soha többé nem fog kelleni férfimagazinok és filmesek kegyeit keresnie a boldogulásért.

2018-ban aztán elkelt a másodszülött fiú: Meghan és Harry esküvőjét hatalmas sajtóérdeklődés övezte, ők lettek Sussex hercege és hercegnéje. Csakhogy amennyire sokak számára álomszerűvé és irigylésre méltóvá vált a fiatalok helyzete, a csillogó élet legalább annyi, vagy még több kötelezettséggel járt: kötelező események és elvárások tömkelege, hogy a megszámlálhatatlan számú szabályról ne is beszéljünk. Meghannak emellett még a média támadásait is el kellett viselnie, ugyanis sokan képtelenek voltak elfogadni mint Harry herceg választottját.

A kiválásnak tehát számos érthető oka volt, igaz, pont a média támadásai nem jelentenek feltétlenül kibúvót: annak idején Katalin hercegnőt is szétcincálta a sajtó, mert bár neves egyetemen végzett, származása szerint még az ő személye is aggályos volt a szigorú királyi családot tekintve. Katalinból azonban azóta britek megbecsült hercegnéje lett, s kötelességei teljesítése mellett három gyönyörű gyermeknek is életet adott: György és Lajos herceg, valamint Sarolta hercegnő számos kedves pillanattal ajándékozza meg a közvéleményt.

Meghan ezen a ponton is eltérő magatartást tanúsít: büszkén jelentette, hogy

a klímahelyzet következtében kettőnél több gyermeket nem fog vállalni, ugyanis ő és Harry úgy gondolják, így kevesebb teher hárul a környezetre.

Erzsébet és a teendők

A hercegi pár a karácsonyt már nem is a királyi családdal, hanem Meghan édesanyjánál töltötte Kanadában, a lázadó pár kiválása tehát minden apró tényezőt figyelembe véve nem is jelenthetett akkora meglepetést. 

András herceg likvidálása

Az utóbbi időben nem csupán a sussexi pár kiválása borzolta a kedélyeket. A királyi család egy másik tagja, András herceg, Erzsébet királynő harmadik gyermeke is botrányba keveredett, amikor is a tavalyi év decemberében pedofíliával vádolta meg őt Virginia Roberts Giuffre. Az már korábban is köztudott volt, hogy András yorki herceg jó kapcsolatot ápolt Jeffrey Epstein amerikai üzletemberrel, a most 35 éves Virginia Roberts Giuffre pedig azt állította, amikor 17 éves volt, Epstein többször is rávette őt, hogy szexuális aktust folytasson András herceggel. 

A herceg persze mindent tagadott, sőt azt állította, hogy nem is ismeri a nőt, azonban később egy közös fotó is előkerült róluk. András herceg a továbbiakban minden bizonnyal a háttérben fog maradni, hiszen szégyenfolttá vált a királyi család számára. 

András yorki herceg BBC-nek adott interjúja közben. Kép forrása: Youtube.com

Nehezítő tényező volt az ügyben, hogy maga a királyi család is a sajtóból értesült Harryék szándékáról, azt semmilyen előzetes egyeztetés nem előzte meg, s a bejelentés hírére az egész királyi család felbolydult.

Erzsébet királynő az Egyesült Királyságba rendelte a hercegi párt, s napokig még sejteni sem lehetett, merre mutatnak az egyeztetések, melyekben a sussexi pár mellett Katalin és Vilmos, valamint Károly herceg is részt vettek, utóbbi kettő állítólag fortyogott a dühtől. 

Végül Erzsébet királynő „beadta a derekát”, beleegyezett Meghanék függetlenségébe és egy igazán bensőségesnek mondható videóban tudatta unokájával és annak feleségével történt tárgyalásainak eredményeit: „A családom és én támogatjuk Harry és Meghan vágyát, hogy fiatal családként új életet kezdjenek. Bár jobban örültünk volna, ha maradnak teljes körű, aktív szenior tagjai a királyi családnak, tiszteletben tartjuk és megértjük, hogy szeretnének függetlenebb életet élni úgy, hogy továbbra is értékes tagjai maradnak a családunknak. Így hát megállapodtunk, lesz egy átmeneti időszak, amikor a sussexiek időt töltenek Kanadában és az Egyesült Királyságban is.”

Meghan vágya tehát valóra vált, s pár nap múlva már, ledobva a hercegnéi gúnyát, lapos csizmában és pufidzsekiben látogatott meg egy vancouveri menedékházat, hogy rászoruló gyerekeknek és anyukáknak segítsen.

Meghan első látogatása függetlenedése után. Kép forrása: Downtown Eastside Women’s Centre Facebook oldala

Mit értünk függetlenedés alatt?

Bár a pár törekvéseit értjük, mégis igen megmosolyogtató esetükben anyagi függetlenségről beszélni: nyilvánvalóan soha nem fognak átlagos, civil munkát végezni, holott egy angliai Burger King, talán félig viccből, munkát ajánlott a sussexi párnak.

Ami a trónöröklést illeti, Harry jelenleg a hatodik helyen áll a sorban: az apja, a fivére és annak három gyereke után következik. Őt pedig a hetedik helyen a saját fia, a tavaly májusban született Archie Harrison Mountbatten-Windsor követi.

Ahhoz, hogy az öröklési rend változzon, a parlamenti jogszabálynak kellene változnia, ez azonban előre láthatóan nem fog megtörténni.

Graham Smith, a Republic csoport szóvivője, aki nyíltan a monarchia felszámolásáért küzd, úgy nyilatkozott, a kiválás valójában azt jelenti, „hogy miközben kényük-kedvük szerint hol ellátják, hol nem látják el a kötelességeiket, tovább költik a közpénzt, amíg nem találnak más pénzforrást”. Szerinte a sussexi hercegi pár arra játszik, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, ugyanazt a hozzáállást látjuk náluk, ami olyan megszokott a királyi sarjaknál: azt hiszik, nekik minden jár, és nem látják tisztán saját magukat.

Pénzügyi gondoktól mindenesetre biztosan nem kell tartaniuk Harryéknek, a herceg ugyanis sokmillió fontos vagyont örököl édesanyjától és rokonaitól és Meghannak is van valamennyi megtakarított pénze. Sokan azt pedzegetik, a hercegi párból sikeres influenszerek válhatnak a későbbiekben. 

S bár valamennyire a hagyományos családok életét szeretnék majd élni, ne feledjük el, hogy a hercegi pár egy-egy gyors, vacsora utáni köszöntőért akár fél millió dollárt (= 148 millió forintot) is elkérhet. 

Képtalálat a következőre: „meghan gif”

Minden a jövő zenéje

Miközben igyekszünk Harry álláspontját is megérteni, aki mint férj és apa gyermeke és családja biztonságát és boldogságát tartja szem előtt, a történtek fényében úgy tűnik, sokkal inkább Meghan volt az, akinek nem fűlött a foga a szigorú szabályok szerinti élethez. Egyes vélemények szerint pedig – igaz, ez kissé összeesküvéselmélet-szagú –,

egy egész stáb irányítja a háttérben zajló folyamatokat, amelyek a brit monarchia lebontására irányulnak. 

Szóval egy biztos: Meghan most már öltözködhet és viselkedhet átlagemberként, kimehet a reptérre barátnőjéért, s nem kell többé viaszbábuként pózolnia a protokolláris eseményeken. Azonban arra, hogy a sussexi pár kiválásának hosszú távon milyen mélyreható következményei lesznek, csupán a jövő adhat választ. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre