WSJ: politikai megrendelésre készült Trumpról a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése

A Donald Trumpról jelentést készítő amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) nem független, és politikai megrendelésre állította össze közzétett elemzését – írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap internetes oldalán.

A The Wall Street Journal bizonyítékokkal alátámasztva és részben magára a GAO-ra hivatkozva leszögezte: a hivatal nem független, nem pártatlan, egy demokrata párti szenátor megrendelésére készítette jelentését, és az sem véletlen, hogy az impeachment-eljárás szenátusi kezdetének napján jelentette meg.    

A magát pártoktól független elemző és tanácsadó intézetnek nevező, a kongresszus által alapított Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentésében azt állapította meg, hogy a Fehér Ház költségvetési hivatala megsértette a törvényt, amikor Donald Trump elnök utasítására visszatartotta a kongresszus által Ukrajnának megszavazott 400 millió dolláros katonai segélyt, ami az elnök ellen indult kongresszusi alkotmányos vádeljárás egyik sarkalatos kérdése. A törvény híven történő betartása nem teszi lehetővé az elnöknek, hogy saját politikai prioritásaival helyettesítse a kongresszus által megszavazott törvényt – áll a szervezet jelentésében.

A The Wall Street Journal már csütörtök esti kommentárjában megkérdőjelezte, hogy komolyan kell-e venni a GAO összegzését Donald Trump állítólagos törvénysértéséről.

A lap publicisztikájához hozzászólt egy Gary Jarmin nevű férfi, akinek állításait a WSJ ellenőrizte és hitelt érdemlőknek találta.

Jarmin azt írta: az úgynevezett pártatlan GAO bürokratáinak érdekeit a legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés, az AFL-CIO védi, amely a 2016-os választási kampányban adományainak 100 százalékát a demokratáknak adta. A hozzászóló szerint

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tökéletes példája annak a washingtoni “ingoványnak”, amelynek “lecsapolását” ígérte Donald Trump.

A The Wall Street Journal a Szövetségi Választási Bizottságnál ellenőrizte a 2016-os elnökválasztási kampány adományait, és arra jutott, hogy Jarmin információi helytállóak.

A lap egyben emlékeztetett arra, hogy a GAO lábjegyzetet fűzött összeállításához, amely szerint az anyagot Chris Van Hollen marylandi demokrata párti szenátor kérésére állították össze, aki többször is arra ösztökélte a szervezet munkatársait, hogy fejtsék ki, miért értenek egyet azzal, hogy Trump törvényt sértett.

Vajon nem kellene-e alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indítani a GAO tisztségviselői ellen? – tette fel a kérdést a The Wall Street Journal.

MTI – Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre