„Egy óriást vesztettünk el”

Csütörtökre virradóra, 95 éves korában hunyt el Christopher Tolkien, A Gyűrűk Ura szerzőjének fia, aki apja halála után rendezte sajtó alá addig kiadatlan műveit. Halálhírét a Tolkien Társaság is megerősítette, méltatásában „Középfölde első tudósának” nevezte a 95 évesen elhunyt irodalmárt – számolt be pénteken a BBC News.

Christopher, aki J.R.R. Tolkien három fia közül a legfiatalabb volt, Leedsben született 1924-ben, és Oxfordban nőtt fel. A második világháború alatt a Királyi Légierőnél szolgált, majd – befejezve tanulmányait – az Oxfordi Egyetem tanára lett.

Az 1950-es években kiadott Gyűrűk Ura-trilógiához ő rajzolta Középfölde térképét,

édesapja 1973-ban bekövetkezett halála után pedig ő lett a Tolkien-hagyaték irodalmi végrehajtója. Apja Középfölde világában játszódó több munkáját is ő adta ki gigantikus mennyiségű, 70 doboznyi, korábban nem publikált kézirat alapján. A szilmarilok című regény is az ő közreműködésével jelent meg 1973-ban.

J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye a műfaj egyik alapjának számít, és számos fantasy íróra hatással volt, illetve van ma is. Ugyanakkor azt talán kevesen tudják, hogy az író hívő katolikus volt, ebből eredő világnézete számos regényét formálta, köztük főművét, A Gyűrűk Urát is.

A trilógia magyarul először 1981-ben jelent meg a Gondolat Kiadónál. Az első 11 fejezetet Réz Ádám fordította magyarra, a mű magyar terminológiáját, Tolkien „magyar” mesevilágát is ő alkotta meg, a szerző által kitalált nyelveket ő „komponálta újra” magyarul. A munkát nem tudta befejezni, a fordítást az általa letett alapokon Göncz Árpád, későbbi köztársasági elnök folytatta.

A homály teremteni nem tud, csak utánozni

Christopher Tolkien tevékenysége „ablakot nyitott számunkra Tolkien alkotói világába, tudományos kommentárokkal látta el azt, s ezzel lehetővé tette, hogy jobban megértsük Középföldét” – fogalmazott a halálhír kapcsán Dimitra Fimi Tolkien-kutató. Shaun Gunner, a Tolkien Társaság elnöke Christopher Tolkien édesapja munkássága iránti elkötelezettségét is méltatta: „a világon emberek milliói lesznek örökké hálásak neki… egy óriást vesztettünk el, és nagyon fog hiányozni” – idézte a The Guardian.

Christopher Tolkien csütörtökre virradóra halt meg egy kórházban a dél-franciaországi Draguignanban. Az irodalmár 1975 óta élt a Provence és a Francia-Riviéra határán fekvő tengerparti Var megyében.

Forrás: MTI, The Guardian

Iratkozzon fel hírlevelünkre