Bálint Balázs: A természetes szülés élménye megélhető

A Képmás.hu készített interjút Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal, aki elkötelezett abban, hogy csak valódi vészhelyzetben avatkozzon be az orvos a szülés menetébe. Egy normális szülésnél nincsen orvosi teendő – állítja a Kopp-Skarbski-díjas, országos szülész-nőgyógyász szakfelügyelő, aki soha nem vállalt még abortuszt, és akit keresztény hite segít a döntésekben és a kiégés ellen.

A szintén szülész-nőgyógyász édesapja gyakran megmutatta neki az újszülötteket, amikor még kisfiúként bevitte őt magával a kórházba. Ez a maradandó élmény meghatározta későbbi pályáját: a jogászi, lelkészi, régészi irányultságot megelőzte a szülész-nőgyógyász hivatás.

Bálint Balázs a természetes szülés pártján áll, de nem veti el a medikalizáció alkalmazásának helyes arányú alkalmazását. Noha kitanulta a hagyományos szülészetet, otthon sokat hallott másfajta szülési technikákról.

A „természetes szülés” orvosi csapatában nem sokan dolgoznak a Szent Imre Kórházban. A kis csapat mégis nagy szaktudással vállal akár faros vagy császármetszés utáni természetes szülést is. A Kopp-Skarbski-díjas orvost nem lepi meg a kutatásokon alapuló vélemény, miszerint „a háborítatlan szülés jó és veszélytelen”.

– Vészhelyzet esetén természetesen be kell avatkozni – teszi hozzá a szülész –, de egy normális szülésnél nincsen teendő.

Az orvosok képzése sajnos meghatározza, hogy miért van olyan kevés a természetes születésekből Magyarországon. Mivel a magyar rendszerben a felelősség az orvosoké, ők emiatt „aknamezőnek” látják a szülést, míg ugyanazt az édesanyák egy „virágos mezőnek”.

Az interjúban az egyik legnépszerűbb magyar szülészorvos – akinél hosszú sorban állnak a kismamák –, kijelentette, hogy nagy szükség volna a szemléletváltásra és az ezzel párhuzamos szakmai továbbképzésekre: nem-gyógyszeres fájdalomcsillapításról szóló kurzusra, kommunikációs tréningre, perinatális és szoptatási szaktanácsadó képzésre.

– Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak évi 100–120 nőnek adjuk meg a természetes szülés élményét

– idézte Bálint Balázs Kondor Kata bába kollégájának kijelentését. E célból vállalta el az országos szülész-nőgyógyász szakfelügyelői feladatokat, illetve a Budai Irgalmasrendi Kórházban működő nőgyógyászat és a Bethesda Gyermekkórházban létrejövő referenciaszülészet szakmai hátterének kialakítását.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Forrás: Képmás.hu;

Kiemelt kép: Vasárnap.hu/Kürtös Kata

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Kapcsolódástól kapcsolódásig

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre