Ezerhétszáz éves templomot fedeztek fel Etiópiában

A keresztény templom római és nem keleti ortodox stílusban épült. A régészek szerint ez a felfedezés átírhatja a kereszténység elterjedésének történelmét Etiópiában és Szaharától délre fekvő területeken.

Régészek egy csoportja a közelmúltban fedezett fel egy ókori várost, ami az Akszúmi Birodalom egyik központja volt. Beta Samati tigrinya nyelven a Nép Házát jelenti, a város fontos kereskedelmi és vallási központja volt az etióp királyságnak. A feltárásokat már 2011-ben megkezdték, de a település nevét és jelentőségét csak most tudták meg a tudósok – közölte az Al-Jazeera pánarab csatorna.

A romvárosban római stílusú bazilika romjaira bukkantak, ami a negyedik században épült. A megtalált korabeli feljegyzések alapján a templom 18 méter hosszú és 12 méter széles lehetett – közölte a Linga.org.

Az 1700 éves templom megmaradt romjai.

A kereszténység szülőföldjétől messze lévő etióp területeken viszonylag gyorsan elterjedt a keresztény vallás, köszönhetően a kereskedőknek és az Egyiptomban kialakuló kopt egyháznak. Viszont a mostani felfedezés szerint az európai kereszténység is hamar megjelent a térségben.

A mostani felfedezés arra ad bizonyítékot, hogy az etióp igen toleráns nép volt, befogadta, sőt engedélyezte az új vallások megjelenését az országban. A felfedezés azt is bizonyítja, hogy

Bizánc, sőt akár Róma felől is érkezhettek papok és szerzetesek Etiópiába, nem csak kopt és szír hittérítők jártak ezen a vidéken.

Dr. Haroon Potts, a Washingtoni Katolikus Egyetem szemita és egyiptomi nyelvet kutató professzora szerint a templomban felfedezett műkincsek betekintést engedtek az afrikai korai keresztény közösségek kialakulásába.

Beta Samati pecsét keresztény motívumokkal

Keveset tudunk az Akszúmi Birodalomról, ami a negyedik században felvette a keresztény vallást és sokáig Bizánc szövetségeseként harcolt az perzsa, majd a Szaszadina Birodalom ellen.

Róma, Bizánc és Perzsia mellett az Akszúmi Birodalom a negyedik nagyhatalomként volt számon tartva.

Fénykorában a mai Szudán, az Arab-félsziget nyugati része, Jemen és Eritrea is a fennhatósága alá került, ellenőrzése alá vonta a Vörös- és az Arab-tenger hajókereskedelmét.

Az akszúmi királyság az iszlám megjelenésével párhuzamosan kezdett hanyatlani.

Bár az akkori etióp király befogadta a Medinából elmenekült muszlimokat, pár évtizeddel később Mohamed követői hajóhaddal tértek vissza. Az etióp királyság lassan a belső területekre húzódott vissza és megszűnt a gazdasági, politikai és kereskedelmi kapcsolata Bizánccal, ami a tizedik században a birodalom teljes megszűnéséhez vezetett.

képek: satelnews.net

Iratkozzon fel hírlevelünkre