„Legyen bűncselekmény a petárdázás!”

Februárban törvénymódosítást kezdeményez a petárdázás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Pesti Srácoknak adott nyilatkozata szerint. A petárdázás jelenleg szabálysértésnek minősül, ami akár 160 ezer forintos bírsággal is sújtható.

A PestiSrácok.hu megkeresésére a kormánypárti politikus elmondta: kutyatulajdonosként, állatbarátként végleg betelt nála a pohár a mostani szilveszteri események miatt. Ezért elhatározta, hogy februárban törvénymódosítást nyújt be a parlamentnek a pirotechnikai eszközök használatának akár teljes tiltására.

Hangsúlyozta, személy szerint „a drákói szigor, a teljes tiltás híve”, és megfontolandónak tartja, hogy ne csupán szabálysértésként, hanem bűncselekményként kezeljék a jövőben a tiltott pirotechnikai eszközök, a petárda használatát. A képviselő ugyanakkor az önkormányzatoknak továbbra is meghagyná azt a jogi lehetőséget, hogy – ha akarnak – helyben tűzijátékot tartsanak.

Budai Gyula a tervezet benyújtása előtt tárgyalni szeretne a kutyatenyésztő szervezetek képviselőivel, akikkel többek között azt is megvitatnák, hogy a bűncselekménnyé átminősítés csak a petárdákra, vagy valamennyi pirotechnikai eszközre kiterjedjen-e.

A sajtóban megjelent hírek szerint több érdekvédő szervezet is a döntéshozókhoz akar fordulni. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: idén újabb lépéseket tesznek azért, hogy tovább szigorítsák a szabályozást főként a kisgyermekek és az állatok védelmében.

A kormánypárti politikus azt szeretné, hogy a következő szilveszterkor már ne fordulhasson elő az, ami a mostaninál: több száz elszökött, több tucat elütött kutya – nem is szólva arról, hogy a pirotechnikai eszközök felelőtlen használata az emberek körében is számos súlyos sérülést okozott – írja a PestiSrácok.hu.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre