Kutyából sem szalonna, sem gyermek nem lesz

Mielőtt bármilyen félreértés is esne: nekem semmi bajom sincs a kutyákkal, megbecsülöm őket, az ember legjobb barátjaként és segítőtársaként tekintek ezekre a négylábú teremtményekre.

Ám egyre nagyobb trend, hogy ugató barátainkat sokan, egyszerűen beemelik a családba, viszont nem a gyermekek mellé, hanem a gyermek helyett. A kutyát beültették a családi fotóra, beültették a fa alá.

Miért?

Mert a kutyával könnyebb. Persze, az ebekkel is kell foglalkozni, sétáltatni, fürdetni, oltásra vinni, szilveszterkor mellette lenni, sorolhatnánk. De a XXI. század emberének, akinek a könnyebb a jobb ez nem probléma.

Egy kutyát nem kell megszülni, nem úgy, mint a gyermeket. Egy kutya nem fog szembesíteni a hibáiddal, viszont nem akadályoz meg abban, hogy megvalósítsd a XXI. századi ember igazi álmait. Marad pénz utazgatni, lehet éjszakázni és fogyasztani, na meg megvalósítani önmagad. Nem nagy ár ez pár kiló kutyatápért havonta, meg hát egy „szőrös gyerek” nem fogja megkérdezni, hogy a hálószobából kitántorgó férfi az most az apukája-e vagy sem.

Nincsenek kínos kérdések, csak csillogó szemek a simogatás és a játék után. Nehéz is foglalkozni egy apakép nélkül felnőtt tinivel, egy a szüleivel mélyebben nem beszélgető kamasszal. Sokkal bonyolultabb és sokkal több energiát igényel, mint „kutyázni”, nem lebecsülve ezzel az állatok iránti gondoskodást.

Fotó: pixabay.com

Egy kutya mellett lehet önzőnek lenni, egy ebnek senki nem tart szülői értekezletet, viszont mindig hálás lesz, ha a Facebook és a sorozatozás között tele lesz a tálja, és ha még egy rövid sétára is viszed – mialatt te kávéért mégy a boltba – akkor a szemében ragyogó boldogság már tényleg megadja azt az illúziót, hogy te egy érzelmes ember vagy, aki nem is olyan önző valójában.

A kutya trendi. A kutya mindig szeret. A kutyából nem lesz sérült lélek, ha a heti 168 órából másfelet kap. A gyerekkel csak a gond van – diktálja a XXI. századi trend. És akkor még nem is beszéltünk a baba ökológiai lábnyomáról!

De egy kutya – bármennyire is szeretne – nem fog majd a magányos estéken megvigasztalni. Ideig-óráig lehet. De nem fog adott esetben unokákkal és emberi törődéssel megajándékozni. Pedig szeretne megajándékozni, pedig nem csináltál mást, csak önző emberként egy prémium minőségi táppal megvásároltad a „nem vagyok érzéketlen és van bennem szeretet” kupont.

Csak ahogy minden kupon, úgy egyszer ez is érvényét veszti, és nem lesz ott a gyermek – kezében akár egy kiskutyával – hogy élethosszig is meghosszabbítsa a bón érvényességét.

Kiss Adorján

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!