Ünnepeljünk politikailag korrekten!

Tapló télapó, Kelekótya karácsony, Sikoly és Halloween gyilkosai. Csak néhány azok közül a filmcímek közül, melyekkel a különböző csatornák arra buzdították a tévénézőket, hogy a karácsonyi időszakban a „megfelelő” gombokat nyomják a távirányítón. A repertoárban a megszokott agymosós karácsonyi filmektől kezdve a stand up-okon át egészen az antikarácsonyi(?), valamint horrorfilmekig mindent megtalálhattunk, melyek célja nem más volt, mint hogy a lehető legtöbb igényt kielégítve tudjanak a csatornák nézettséget maximalizálni.

Röhögjünk, féljünk, vagy egyszerűen csak gúnyoljuk ki az ünnepet. Felháborító, mégis kétségkívül hatékony figyelemelterelés ez arról, amiről egyébként a karácsony szól. De ne, ki ne mondd azt a nevet, ami már ott van a nyelved hegyén, hisz az nem menő, nem trendi, nem nevettet meg és nem rémülsz tőle halálra. Az ő története egy koszos istállóban, egy hányaveti jászolban kezdődött. Nincs puccparádé, nincs csattanó, nincs giccses díszlet körülötte.

A helyzet az, hogy a mai korszellem tükrében Jézus személye nem eléggé XXI. század-kompatibilis.

A valódi karácsonyi üzenetet hordozó reklámok tiltólistára kerültek, Jézusról szóló filmek alig akadnak a kínálatban, ha mégis, főként a legnépszerűtlenebb idősávokban találjuk őket. Félreértés ne essék: nem kell az ünnepi időszakban végig keresztény, „jézusos” filmeket nézni, sem bárkire ráerőltetni a hitet, ami egyébként is lehetetlen. De ne legyen tabu a kereszténység, ne legyen kínos semmi, ami Jézussal kapcsolatos, és pláne hadd essen szó róla egy olyan világban, ahol zöld manókat, Santa Claust, meg lassan félszemű púpos boszorkányt ünnepelünk a Megváltó helyett.

Emlékszem, tavaly az egyik vezető hírportál pünkösdkor kérdezte meg az utca emberét, mégis mit ünneplünk a pünkösdi időszakban, s a helytelen vagy bizonytalan válaszokat elégedetten nyugtázták, akik viszont a Szentlélek kiáradásáról beszéltek, azoknak vagy cinikusan, vagy negatív színben, gúnyosan tüntették fel válaszait. De itt van a mi drága Fegyőrünk is, aki szerint a karácsony a legjobb alkalom a nagyszülők és a család Fidesz ellen uszítására… szegény, világtalan mommeres.

Az ünnepi ételektől eltelve, a fa fényeiben gyönyörködve, miközben a bőség zavarában azt sem tudjuk, hová kapcsoljuk hipermodern dobozunkat, a maga abszurditásában vetül fel a kérdés, mégis mi értelme van így az egésznek?

Nagyon szomorú, hogy miközben már mindenkire nagyon figyelünk, mindenkire nagyon érzékenyek vagyunk, több mint 2 milliárd ember hitét és identitását pisszegik le, vagy állítják be régimódinak, hovatovább kirekesztőnek. De hát nincsen semmi baj, Pumped Gabo varsói kalandjai gyógyírként szolgálnak minden lélek számára!

Szóval a karácsony valóban kelekótya lett, akárcsak a többi ünnepünk – mert valódi jelentésük ma már nem elég PC, nem elég divatos. Nagy szerencse, hogy Jézus nem azért született, hogy PC legyen, vagy szórakoztasson. Nem a kéményen jön és nem reklámozza magát – mégis, kétezer éves „szuperhősként” ő az egyetlen, aki megmentheti az emberiséget.

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre