Istentelenül fogalmatlanok

Tudták, hogy létezik Magyar Ateista Társaság? Én nem… Azóta csupán, amióta lemondásra szólították fel Kövér Lászlót. Csak a Jóisten tudja, mióta vártak egy ilyen lehetőségre!

Nyitott szemmel, nyitott füllel járnak ( = szemfülesek) a társaságba tömörült ateisták Magyarországon. Csakis emiatt lehet, hogy nem mentek el szó nélkül a magyar házelnök azon kijelentése mellett, amelyben az egy lapon említette a hazaárulókat, a nemzettagadókat és az istenteleneket.

Az istenteleneket.

Olyan sokáig vártak arra, hogy valamibe beleköthessenek, de egyszerűen semmi… Úgy hiányzott már egy félreérthető megfogalmazás, egy félmondat, egy szó. És abba kapaszkodva egy finom kis zűrzavar… És most végre-végre valami, amin úgy érzik, hogy meg lehet sértődni, ami miatt el lehet kezdeni mantrázni, hogy Kövér László kirekesztő, uszító, monnyonle.

A Magyar Ateista Társaság azonban – amelynek tevékenysége amúgy a katolikus egyház és a hívők ékelésében ki is merül (mert az nem kirekesztő és nem is uszító, ugye?) –

fogalmatlan.

Minden jel szerint.

Nyilván jobb lett volna, ha Kövér istentagadókat említ nemzettagadók helyett. Ahogy Bangóné fogalmazott: az k*rva erős kép lett volna!

De Kövér nem tette, így viszont az egész nem egyértelmű, az azt övező hisztéria pedig egy nulla, meleg levegő, egy tompa puffanat. Mert ateista testvéreink egy olyan kifejezésbe kapaszkodtak bele ostoba foxi módjára, amelynek az a jelentése, amit ők tudni (remélni) vélnek, nem használatos. Nem életszagú.

A nem hívőkre mondhatjuk azt, hogy ateisták, hogy pogányok, hogy hitetlenek, hogy istentagadók (jó, ezt már mondtuk is), vagy hogy négy lábbal állnak a Földön (ezt meg szintén Bangóné mondta, bár más összefüggésben). De az istentelen kifejezés életszerűen inkább annyit tesz: kellemetlen, gyalázatos, komisz (id.: Magyar Értelmező Kéziszótár). Kövér szövegébe is jobban passzol egyébként jelentéstanilag, tudniillik a házelnök így fogalmazott: „(…) a szellem erejével biztosítani tudunk egy olyan erkölcsi többséget, amely az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben meg tudja védeni önmagát, nemzetét és hazáját.”

Szóval tényleg nem az igazi ez az egész, nem véletlen, hogy a sajtó egy ideig le sem csapott a közleményecskére. Pedig még az MTI is kiadta. A Magyar Ateista Társaságnak a magunk részéről sokkal több kitartást kívánunk, majd csak szembejön egyszer valami erősebb kontent – habár a magyar (keresztény) néplélekre eleve nem jellemző a kirekesztés, az uszítás vagy a fizikai erőszak. Türelem!

 

Mészáros Erika

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre