A vörös csillag után most jó lesz a betlehemi is

A kommunisták szellemi örökösei a vörös után a betlehemi csillagot kezdték el követni. Legalábbis ez látszik a megválasztott váci MSZP-s, DK-s, momentumos és „álfüggetlen” képviselők advent eleji, grandiózusnak szánt tevékenységéből. Az új polgármester kérésének a legtöbb váci iskola igazgatója fejet hajtott. Mit is tehettek volna? Tanárok, diákok és szülők a jó jegy kecsegtető ígéretével és egy kis lelki nyomás hatására megjelentek Vác gyönyörű barokk főterén, amikor még csak egy gyertya égett az úrjöveti koszorún. Csak a helyszínen szembesültek azzal, mire is érkeztek...

A november 30-án tartott flashmob hátteréről utóbb kiderült, a városvezetés nyomatékosan invitálta a város összes iskoláját, hogy életszerű meglepődöttséget imitálva vegyen részt a szervezett villámcsődületen. Érdekes: a megválasztott, korábban ellenzékben lévő képviselők egyike még köszönetet is mondott a megjelenteknek, a rászedett szülők tömegében pedig ott illegették magukat a többiek is.

Ha ma nem számítana Magyarországon, hogy melyik párt milyen korábbi pártok szellemi örököse, még teljesen rendben is lehetett volna a kezdeményezés. Ám sajnos az ellenzéki pártok jelentős része még nemigen vagy egyáltalán nem tartott önvizsgálatot. A múltjukkal és szellemi örökségükkel végképp nem néztek még szembe.

Nehéz elfelejteni még így harminc év távlatából is, hogy a kommunizmus is egy csillagot követett, de az soha nem vezetett volna még véletlenül se senkit Betlehem istállóban született királyához. Legfeljebb Heródes istentelen palotájához, ahol a szent iratok tanulmányozása az egyéni hatalom megtartására szolgált egyedül.

Ezért visszatetsző és álságos, amikor  Vác új városvezetése úgy gondolta, helyénvaló, ha a Megváltó érkezésére irányítja a figyelmet rögtön az adventi készület elején. Vagy talán megváltozott a DK gyurcsányi álláspontja, és mindenki szabadon megvallhatja a hitét? Már nem kell a vallási tevékenységet a templom falai közé visszaszorítani? Már nem baj, ha az egyházi iskolák diákjai ugyanazt az állami támogatást megkaphatják, mint az állami fenntartásúakba járók? Vajon történt időközben valamiféle pálfordulás, és csak mi nem hallottuk volna?

Az a helyzet, hogy semmi nem történt egy dolgot kivéve. A kommunisták szellemi örökösei a liberálisokkal karöltve sunyi módon ellopják a legszentebb ünnepeinket is csak azért, hogy azt higgyük, létezhet keresztény MSZP, DK, Momentum. De mindez sajnos csak heródesi áltevékenység. Nem változott itt meg semmi.

Jobban tesszük, ha a napkeleti bölcseket és a betlehemi csillagot követjük inkább. Ha rátaláltunk a Szabadítóra, többet nem fordulhatunk vissza a hazugság palotája felé.

És bizony Vác főterén, advent első vasárnapján a sok becsapott tanár, szülő és gyerek ajkáról csak úgy zengett a „Mennyből az angyal” azt a látszatot keltve, mintha a politikai szellemi örökségtől függetlenül mindenki hivatalos lehetne Jézus jászolához. Természetesen mindenki hivatalos, ám csak az képes találkozni az emberré lett Isten Fiával, akinek tiszták a szándékai. Erre a belső megtisztulásra való az adventi időszak. Ideje hozzálátni. Mindenkinek.

„Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek!”

Iratkozzon fel hírlevelünkre