Magyar betlehemeket áldott meg Ferenc pápa

Hétfőn délután Ferenc pápa látogatást tett a vatikáni 100 Betlehem című kiállításon, amelyen a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus házigazdája, Magyarország az idei díszvendég - jelentette a Vatikáni Rádió.

A szentszéki rádió emlékeztetett: Ferenc pápa már több ízben kimutatta érdeklődését és tiszteletét a születés jelenetét megelevenítő, itáliai eredetű jászol hagyománya iránt. Ennek legutóbbi jelét Greccióban adta, amikor december 1-jén, éppen a Szent Ferenc által létrehozott első betlehemi jászol helyszínén írta alá Admirabile signum – kezdetű apostoli levelét annak jelentőségéről.

December 6-án megnyílt a Szent Péter-téren felállított trentinói betlehem, majd két nappal később a vatikáni 100 Betlehem kiállítás is, melynek idén Magyarország a díszvendége. Ferenc pápa délután érkezett a tárlatra, ahol a betlehemek készítőivel találkozott.

Miközben a pápa megtekintette a kiállítást, magyar karácsonyi énekeket adott elő a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Sapszon Borbála vezette kamarakórusa. 

A pápa végül imát mondott és áldást adott az egybegyűltekre. Köszöntötte a magyar delegációt, a kórus tagjait, akik szaloncukorral ajándékozták meg a Szentatyát. A katolikus egyházfő magyarul válaszolt:

„Isten áldjon!”

A kiállítás megnyitóján a szervező Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke megnyitó beszédében köszönetét fejezte ki Magyarországnak a Vatikánba küldött betlehemekért. Fisichella érsek átadta Ferenc pápa köszönő levelét a megnyitón részt vevő Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspöknek.

Fischella érsek az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a kongresszussal Budapest és egész Magyarország a világegyház figyelmének középpontjába kerül. 

Az egyik legnagyobb nemzetközi vallási eseménynek számító Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 13. és 20. között zajlik majd. Ez a betlehemi-kiállítás meghívás a kongresszusra, éreztetni szeretnénk, hogy mindenkit várunk határon belül és kívül is – mondta Farkas Balázs, a NEK irodai és gazdasági vezetője. Megjegyezte, azon dolgoznak, hogy a résztvevők jól érezzék magukat Magyarországon és páratlan lelki élményben részesüljenek.

A Szent Péter térre vezető sugárútról nyíló betlehemi kiállítás január 12-ig látható.

 

Korábbi írásunk a témában:

Magyarország a “100 betlehem” című vatikáni kiállítás díszvendége

 

Forrás és kép: Vatikáni Rádió

Iratkozzon fel hírlevelünkre