Kidobták az óráról a diákot, mert azt merte mondani: csak két nem van, férfi és nő

Egy skót gimnáziumban a tanár kidobta az óráról tizenhét éves diákját, mert a fiú szerinte kirekesztően nyilvánult meg. Az esetet videóra vette, amely most gyors ütemben járja a világot, nem kis vitákat generálva.

Az esetről – amely Aberdeenshire megyében, egy gimnáziumban történt – nem minden részlet világos, azonban a diák titkos videófelvételéből kiderül egy s más. Úgy tűnik, a fiú határozottan elmondta véleményét, miszerint két biológiai nem létezik a világon, a férfi és a nő.

Miután kiállt álláspontja mellett, az ötvenhat éves tanár közölte, hogy ez a felfogás sérti a transzneműek jogait és a gendersemlegesség nemzeti tantervben foglalt alapelveit,

ezért kiküldte a diákot az órájáról.

A titokban rögzített videó azt a négyszemközti beszélgetést mutatja be, amely az esetet követően zajlott le a diák és tanára között. A felvételen a tanár közli, hogy a tanulónak természetesen joga van a véleményéhez, ám amikor a fiú visszakérdez, ennek fényében mégis miért küldte ki őt az óráról, azt válaszolja, hogy egyértelműen megmondta:

ne erőltesse a témát.

Mint elhangzik, a gimnázium befogadó iskola, de ezt a témát nem kellett volna előtérbe helyeznie.

A fiú ezután megismétli korábbi állítását, miszerint két nem létezik, és ez a természetes. Erre a tanár azt felelte: „ezt a véleményedet, kérlek, tartsd meg a négy fal között”. A beszélgetés során a diák rámutat, hogy miközben neki meg kell tartania a véleményét a négy fal között, a tanár a tanítási órán hangoztathatja a sajátját. Pedagógusa azzal védekezik, hogy nem a saját véleményét mondja, hanem azt, ami a nemzeti tantervben szerepel.

A sajtó megkeresésére a megyei hivatal röviden reagált az esetre, állásfoglalásukban azonban megkerülték a témát.

„Felhívnánk mindenki figyelmét, hogy a videófelvétel az egyik szereplő tudta és beleegyezése nélkül került ki az internetre. Iskoláinkban és minden helyi közösségünkben arra törekszünk, hogy a békés egymás mellett élés, a megértés és a szólásszabadság értékeit tartsuk szem előtt.”

Ezek alapján nem tudjuk, hogy ez a szépen hangoztatott szólásszabadság hogyan valósul meg, ha azért kidobnak az óráról egy diákot, mert ki mer állni a saját véleménye és a konzervatív értékrendszer mellett…

Forrás: Youtube, szeretlekmagyarország.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!