Ferenc pápa Nagaszakiban: A 21. században is sokan halnak vértanúhalált a hitük miatt

November 24-én délelőtt a Szentatya felkereste a japán vértanúk emlékművét is, a Nisizaka-dombnál, ahol a 16. században az akkori fiatal japán egyház 26 tagját végezték ki. A pápa felemelte szavát a vallásszabadság érvényesüléséért az egész világon, és a jelenlévőkkel együtt elimádkozta a szokásos vasárnap déli Úrangyalát.

Ferenc pápa beszédének fő üzenetét a Magyar Kurír fordításában közöljük.

“Módfelett vártam ezt a pillanatot. Zarándokként jöttem, hogy imádkozzam, megerősítsek és megerősödjem ezeknek a testvéreknek a hitében, akik tanúságtételükkel és odaadásukkal mutatják az utat. Hálás vagyok a fogadtatásért” – mondta Ferenc pápa a megjelentek előtt. 

“Ez a kegyhely azoknak a keresztényeknek idézi fel az alakját és a nevét, akik sok évvel ezelőtt szenvedtek vértanúhalált, kezdve Miki Szent Pállal és társaival, 1597. február 5-én, és sok más vértanúét, akik szenvedésükkel és halálukkal megszentelték ezt a földet.

Kétségtelen, hogy ez a kegyhely nem a halálról, hanem az élet diadaláról szól. Szent II. János Pál nemcsak a vértanúk hegyének látta ezt a helyet, hanem a boldogságok igazi hegyének, ahol Szentlélekkel eltelt, önzéstől, kényelemtől és gőgtől mentes emberek tanúságtételét fogadhatjuk (vö. Gaudete és exsultate apostoli buzdítás, 65).

Mert itt az evangélium fénye felragyogott a szeretetben, mely diadalmaskodott az üldöztetés és a kard felett.

Ez a hely mindenekelőtt olyan emlékmű, amely a húsvétot hirdeti, hiszen azt üzeni, hogy az utolsó szó – az összes cáfolat ellenére – nem a halálé, hanem az életé. Nem a halálra kaptunk meghívást, hanem a teljes Életre; ők ezt hirdették. Igen, itt van a halál és a vértanúság sötétsége, de a feltámadás fénye is hirdettetik, ahol a vértanúk vére az új élet magjává válik, amelyet Krisztus mindannyiunknak adni akar. Tanúságtételük megerősít bennünket a hitben, és segít megújítanunk odaadásunkat és elkötelezettségünket, hogy misszionárius tanítványként éljünk, aki tud dolgozni egy olyan kultúráért, amely képes minden életet mindig óvni és megvédeni, a mindenki felé, különösen a leginkább rászorulók felé irányuló mindennapi és csendes szolgálat „vértanúsága” által.

Testvérek, ezen a helyen csatlakozunk azokhoz a keresztényekhez is, akik a világ sok részén hitük miatt szenvednek és vértanúhalált halnak. A 21. század vértanúi ők, akik tanúságtételükkel kihívást intéznek hozzánk, hogy bátran járjuk a boldogságok útját.

Imádkozunk értük és velük, és emeljük fel szavunkat, hogy a vallásszabadság mindenki számára és a bolygó minden szegletében biztosítva legyen; és emeljük fel szavunkat a vallások mindenfajta manipulációja ellen, melyet „az integrista és megosztó politikák, a féktelen nyereségre törekvő rendszerek és a gyűlölködő ideológiai tendenciák” hajtanak végre, „melyek manipulálják az emberek cselekvését és sorsát” (Dokumentum az emberi testvériségről, Abu-Dzabi, 2019. február 4).

A teljes beszéd ide kattintva olvasható.

Fotó: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre