Nyolcvannégy éves Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth nagydíjas valamint kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 1935. november 23-án született. A számtalan szerepben rendkívüli alakítást nyújtó színésznő a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze, az egyetlen a színházi körökben, aki háromszor vehette át a Kossuth-díjat, és azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. Az őszinteség, a mély és tiszta hit, a színház iránt érzett szeretete, önazonossága mentén egy örökké élő példaképpé vált, aki mindig tisztelte a gyökereit, akinek fontosak voltak a gyerekkorban elsajátított értékek, és aki gyakorlatilag egész élete során a csúcson volt.

Törőcsik Mari 1935-ben született Pély községben egy katolikus családban második gyermekként. Édesapja parasztcsaládból származott, ám szorgalma és jó tanulmányi eredményeinek hála tanári pályára mehetett. Már megvolt két lánygyermeke, amikor a második világháború alatt a keleti frontra kellett vonulnia harcolni. Majd hadifogságba esett. A család imáinak hála 1946-ban mégis hazatért a családapa a szovjet pokolból.

Törőcsik Mari 15 éves koráig Pélyen nevelkedett négy testvérével, visszaemlékezése szerint gyönyörű gyermekkora volt. Családja őszinte szeretetben élt, az akkor elsajátított értékek és érzelmek egész életét végigkísérik.

Nagyapja kis mozit üzemeltetett a községben, ahová sokat betért egy-egy filmre, és

itt született meg a nagy álma, hogy színésznő lesz.

Egerbe, a Szent Orsolya-rend iskolájába járt, és az angolkisasszonyok bentlakásos intézetében, a Sancta Maria Általános Iskola és Leánygimnáziumban tanult. Az államosításkor feloszlatták az apácarendeket, így az iskolája is megszűnt.

Beírta magát a színháztörténelembe

1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt, tanulmányait operett szakon kezdte, majd 1958-tól egészen 1979-ig a budapesti Nemzeti Színházban játszott. Színházi kiugrása is ebben az időszakban következett be: 1968-ban mutatta be a Katona József Színház (akkor Nemzeti Kamaraszínház) a Varsói melódia című darabot. Igazi sikert aratott mind a közönség, mind a szakma részéről. Ezzel pedig Törőcsik Mari beírta magát a színháztörténelembe.

Már főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem is jutott ideje, ezért diplomát sem kaphatott.

Csak évtizedekkel később – amikor a Művész Színház igazgatója lett és be kellett mutatnia diplomáját – adta ki neki a főiskola. A színésznőt 1958-ban a Nemzeti Színház szerződtette, de továbbra is filmszerepek sorát játszotta. Az első három évében tíz filmet forgatott, és a kor kiváló alkotásaiban játszhatott:a Körhintát a Külvárosi legenda, a Vasvirág, az Édes Anna követte, majd felfedezte őt magának Jancsó Miklós a Csend és kiáltásban és neki osztotta a Szerelmem, Elektra címszerepét.

Fotó: youtube.com

Vígjátékokban is szerepelt, például Gárdos Péter Szamárköhögésében, Tímár Péter Csapd le csacsijában, később felfedezték maguknak az akkori fiatalok – Xantus János, Kamondi Zoltán, Janisch Attila – is. Fazekas Csaba Swingjében és A szarvassá változott fiúban is szerepelt, utóbbi a Nemzeti Színházban bemutatott, Vidnyánszky Attila rendezte produkció filmes adaptációja. A közelmúltban Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjének főszerepében láthatta a közönség.

Kiváló rendezők segítségével bontakoztathatta ki ösztönös adottságait, és művészi tehetségének eszközeit.

Egy magyar színésznő és a Cannes-i filmfesztivál

1976-ban egészen különleges élményben volt része:

a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon.

Ennek ellenére a film hazánkban nem vált sikeressé, holott Amerikában Olaszországban és Franciaországban „Mrs. Dery Where Are You?” címmel vetítették a mozik, és „Mari Törőcsik”-ként még ma is emlékeznek rá a magyar színésznőre. A filmet férje, Maár Gyula rendezte és írta kifejezetten az ő számára.

Részlet Makk Károly: Szerelem című filmjéből

1979–1980 között ő volt a győri Kisfaludy Színház (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) művészeti vezetője. Ezután 1980 és 1990 között a Mafilm színtársulatának, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak volt a tagja. 1989-1992 között a Magyar Színészkamara elnökének pozícióját töltötte be, míg 1993–94 között a Thália Színház igazgatója volt, és több alkalommal vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán docensként tanított, 2002 óta pedig újra a Nemzeti Színház társulatának művésze.

2008. október 14-én  összeomlott a vérkeringése, a szíve pedig megállt, kómába esett. Csodával határos módon tudata, emlékező- és mozgásképessége visszatért, és emberfeletti akaraterővel gyógyulni kezdett. Legyengült egészségi állapota miatt visszatért velemi otthonába. 2018-ban a település díszpolgára lett.

Kossuth-nagydíj

2019. március 15-én a 83 éves színésznő Kossuth Nagydíjat kapott, melyet Orbán Viktor miniszterelnök személyesen adott át neki otthonában, mivel a színésznő egészségügyi állapota nem engedte a részvételt a parlamenti ünnepségen. Ezzel ő lett az egyetlen a színművészek között, aki harmadszor is megkapta a Kossuth-díjat. A Nemzet Színésze úgy fogalmazott: „Úgy érzem, a Jóisten az ölében tart engem, vigyáz rám.”

Kossuth-nagydíj a legnagyobbnak. Isten éltesse Törőcsik Marit // Kossuth Grand Prize to the greatest. God bless Mari Törőcsik!

Kossuth-nagydíj a legnagyobbnak. Isten éltesse Törőcsik Marit // Kossuth Grand Prize to the greatest. God bless Mari Törőcsik!

Közzétette: Orbán Viktor – 2019. március 16., szombat

 

Törőcsik Mari igazi lényét, személyiségének legőszintébb arcát, lelki szépségét Pilinszky János fogalmazta meg:

„Ő az, aki egyszerre világsztár és magyar nemzeti érték. Aki egyszerre bűvöl el csöndjeivel és tomboló, már nem is emberekre szabott indulataival. Akiről nem lehet írni, szavakkal már utolérhetetlen. Ő az, aki már csak szavakkal utolérhető.”

Díjai és elismerései a teljesség igénye nélkül

Balázs Béla-díj, Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítása díj, Kossuth-díj, Jászai Mari-díj, Déryné-díj, A Nemzet Művésze, Érdemes művész, A Nemzet Színésze, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, Salernói 50. Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítása, Madridi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja, Országos Színházi Találkozó legjobb női alakítás díja, Kossuth-nagydíj, Budapest díszpolgára, Európa-díj, Prima díj, Jubileumi Prima Primissima díj, A Halhatatlanok Társaságának örökös tagja

 

Források: Képmás, Lokál, Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum, Wikipédia Fotó: youtube.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre