11 év börtönre ítélték a keresztény tanárt államellenes propaganda miatt

A zenetanárt egy állítólagos Facebook-bejegyzés miatt ítélték el.

A 43 éves Nguyen Nang Tinh-t Vietnám Nghe An tartományában ítélték el, kormányellenes propaganda vádjával.

A zenetanárt május 29-én tartóztatták le a hatóságok egy olyan Facebook-bejegyzés miatt, amihez Tinh-nek – saját bevallása alapján – semmi köze nem volt.

Az ICC beszámolója szerint a nyomozást szeptember 17-én hivatalosan is lezárták, két hónappal később pedig a jogerős ítélet is megszületett az ügyben.

A vietnámi büntető törvénykönyv 117. cikkelye alapján súlyosan büntetik, ha valaki olyan információt, anyagokat hoz létre, talál ki és terjeszt, amelyek szándékosan Vietnám szocialista berendezkedésével helyezkednek szembe.

A szóban forgó bejegyzések valóban egy azonos nevű ember által kerültek ki az online felületre, ám Tinh a legvégsőkig állította, hogy az a személy nem azonos vele.

A „Nguyen” mint vezetéknév rendkívül gyakori az országban (Vietnám lakossága 40%-ának ez a neve), így könnyen elképzelhető átfedés egyéb nevekkel is.

Tavaly Vietnámban életbe lépett az a kiberbiztonsági törvény, amely által a kormány bármilyen tartalmat eltávolíthat az internetről.

Jelenleg 128 politikai fogoly van az ország börtöneiben, megközelítőleg tíz százalékukat Facebook-bejegyzések miatt zárták be.

 

Fotó: International Christian Concern

Iratkozzon fel hírlevelünkre