Orbán Viktor: ’68 üzenete ma is az, hogy mi akarunk dönteni a saját sorsunkról

Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője, és készen is állunk erre a küldetésre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.

A prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében kiemelte: mi közép-európaiak 30 éve megmutattuk, hogy hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk. Már nemcsak sorsunk, de céljaink is közösek, a közép-európai országok együttműködése a közép-európai emberek szívébe van írva, ezért az előttünk álló évek Közép-Európa, a V4 sikereiről fognak szólni. Kifejtette:

népeink sorsfonala sokszor fonódott össze az elmúlt ezer évben, a második világháború vége óta pedig sorsközösségben is élünk, mert 1945 után a csehek, a szlovákok és a lengyelek ugyanazt kapták jutalmul, mint amit mi magyarok kaptunk büntetésül, szovjet diktatúrát.

A miniszterelnök felidézte: a nyolcvanas években a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, amelynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Prágában 2019. november 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Álláspontja szerint ma már világos, hogy ’68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában. A nyugati ’68 felszámolná a szabad nemzetállamokon és keresztény kultúrán nyugvó európai világot, ezzel szemben a mi ’68-unk éppen ezek visszaszerzését és megvédését akarja – fogalmazott. Hozzátette:

a közép-európai ’68 üzenete ma is az, hogy mi akarunk dönteni a saját sorsunkról, szabad nemzetként akarunk élni, nem pedig birodalmi tartományként vagy birodalmi alattvalóként.

A kormányfő hangsúlyozta: közép-európai demokraták vagyunk, ezért védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást, mert ha lemondunk róla, azzal a demokráciának is vége lesz.

Orbán Viktor szerint ma sem valami új ideológiai rendszerre van szükség, és ha javítani akarunk mai európai világunkon, akkor egyszerű emberi dolgokra van szükségünk. Mint fogalmazott: arra, hogy saját közép-európai életünket élhessük, hogy tisztelhessük és megvédhessük családjainkat, élvezhessük szabadságunkat, szerethessük hazánkat és büszkék lehessünk nemzetünkre.

A közép-európaiaknak van saját nyelvük, a szabadság, a függetlenség és az egymás iránti szolidaritás nyelve.

Ez a nyelv az európai népek nagy családjában önálló és határozott hangot ad nekünk, és ennek köszönhető, hogy Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság – mondta a miniszterelnök.

A megemlékezésen felszólaltak a visegrádi országok miniszterelnökei, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő, valamint Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke.

Forrás: MTI Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre