Kormányinfó: Jutalmat kapnak a minisztériumi dolgozók

A mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy nem szerencsés az építéshatósági engedélyek kiadásának jelenlegi megosztott volta, ezért az átkerül a közigazgatás területére. A sajtótájékoztatón szó esett az ingatlanspekuláció megadóztatásáról, a kormány által a közigazgatásban elrendelt létszámstopról, valamint a korábbi létszámleépítések miatt a minisztériumokban felhalmozódott összegekről, amelyeket jutalomként osztanak szét a minisztérium dolgozói között.

Gulyás Gergely elmondta, a tavalyi és az idei elbocsátások miatt a minisztériumokban jelentős összegek maradtak, és a kormány döntése szerint ezt a pénzt kifizetik a minisztériumi dolgozóknak jutalomként idén.

Elmondta azt is, megadóztatják az ingatlanspekulációt. Kifejtette 2002 és 2019 között több mint 3000 hektárral nőtt a belterületek nagysága, az átminősítéssel pedig ötvenszeresére is nőhetett a földterület ára.

A miniszter jelezte, hogy szakmai konszenzus alakult ki abban a kérdésben, hogy nem szerencsés az építéshatósági engedélyek kiadásának jelenlegi megosztott volta. Ezért a szabályozási jogkörök továbbra is az önkormányzatoknál maradnak, az építéshatósági feladatok azonban a területi közigazgatásban hatékonyabban működtethetők.

Azt is megtudhattuk, hogy a kormány nem kíván változtatni a forrásmegosztás jelenlegi szabályain. Hozzátette: az önkormányzati törvény ma is rögzíti, hogy mi a feladata az önkormányzatoknak; az egyik legfontosabb ilyen a közösségi közlekedés működtetése, mindössze annyi a változás, hogy ezt a feladatot első helyen említik.

Forrás: MTI