Az Oltáriszentségről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban

Agnus Dei – az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel nyílt kiállítás kedden a Pesti Vigadóban, mely a jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületének része. A tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Köszöntőt mondott Mohos Gábor püspök, a NEK előkészületi bizottságának vezetője, illetve Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. A kiállítás a művészet mentén kívánja megragadni az Oltáriszentség misztériumának csodáját.

Az Agnus Dei tárlaton ötvös-, képző-, nép- és textilművészeti alkotások beszélnek arról, miként él Magyarországon évszázadok óta az Oltáriszentség tisztelete, írja a Magyar Kurír beszámolójában. A rendezők célja, hogy olyan helyszíneken is megjelenjen az Eucharisztia témája, amelyek nem csupán a hívek, hanem a nagyközönség számára is nyitott, ismert intézmények.

A jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készületet segítő tárlat a NEK Titkársága szervezésében, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével valósult meg. A NEK hivatalos oldaláról megtudhatjuk, hogy 250 tárgyat, műalkotást felvonultató kiállításról Erdő Péter bíboros elmondta, ötvösművészeti tárgyak, tabernákulumok, kelyhek, monstranciák, textilművészeti tárgyak és képzőművészeti alkotások szerepelnek a tárlaton.

Forrás: Magyar Kurír

Mohos Gábor püspök, érseki általános helynök köszöntőbeszédében kiemelte, „Az Agnus Dei kiállítás keretét adó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus középpontjában az Oltáriszentség áll, ezt a misztériumot szeretné felmutatni, megismertetni. A külsejében egyszerű ostyában a szentmise révén Isten valóságosan itt van köztünk. Ez a jelenlét nem látványos, de akit megérint ez a titok, annak a lelkében valami átalakul, mert megérinti Isten jelenléte, akiben teremtőjét, megváltóját ismeri fel. A megérintettség hatására készülő alkotások pedig képesek ugyancsak közel vinni az embert ehhez a titokhoz. A NEK arra hivatott, hogy ezt a misztériumot magunk elé állítsuk, és felmutassuk azok számára, akikben erre nyitottság és érdeklődés van”.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke öröméről tett tanúságot, hogy a Vigadó egy ilyen neves kiállítás helyszíne lehet, hiszen maga a NEK is nem csak a katolikusok, de az ország ünnepe lesz. Megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a Műcsarnokban kap majd helyet az Eucharisztia 2020 kiállítás, amely bemutatja az Egyház karitatív tevékenységét, összegyűjti az 1938-as eucharisztikus kongresszus emlékeit.

Forrás: Magyar Kurír

Erdő Péter bíboros beszédében elmondta, hogy a kiállítás egy évezredes tiszteletről, a mindennapokat átható mély vallásosságról tesz tanúságot. Erről beszélnek az Eucharisztia ünnepléséhez kapcsolódó liturgikus tárgyak, a festmények, de a hétköznapi életből vett, művészi igénnyel díszített eszközök is. Az ív napjainkig ér: fényképek, rövidfilmek mutatják be az Eucharisztia ma is élő kultuszát, utalt a csömöri úrnapi körmenet hagyományára. A kiállításon megjelennek a testvéregyházak is. Mit jelent az Eucharisztia az ortodoxia számára, és hogyan van jelen a protestantizmusban az Úrvacsora – számol be ugyancsak a Magyar Kurír.

A kiállítás naponta 10:00 és 19:00 óra között látogatható 2020. január 19-ig a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.). Csoportok számára vezetéseket tartanak, bejelentkezés a galeria@vigado.hu e-mail-címen lehetséges.

Fotó: Magyar Kurír, iec2020.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre