Egy ünnep a kortárs művészetért – Ma van a Magyar Festészet Napja

A Magyar Festészet Napjának alkalmából idén sem maradnak el az izgalmasabbnál izgalmasabb események, amelyek nem csak kiállításokat, hanem koncerteket és irodalmi beszélgetéseket is tartogatnak az érdeklődőknek.

A Magyar Festészet Napja 2002 óta kerül megrendezésre minden év október 18-án, Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapján. Ennek a napnak a célja, hogy összehozza a képzőművészeti szakmát és felhívja a figyelmet a kortárs művészet fontosságára és az értékes alkotásokra.

Szent Lukács két szentírási könyvet is hagyott ránk – egy evangéliumot és az Apostolok Cselekedeteit –, róla mégis keveset tudunk. Hivatása az orvoslás volt, és Krisztusban látta meg azt a gyógyírt, amelyre nekünk, embereknek szükségünk van. Az evangélista ebből eredendően nem csak a festők patrónusa, hanem az orvosok védőszentje is.

Szent Lukácshoz kötődik a legendás festmény, amely a Szűzanyát ábrázolja ölében a gyermek Krisztussal s amelyet a Maria Maggiore bazilikában őriznek. A négy apostol közül Lukács írta le pontosan Jézus gyermekkorát – talán ezért is fűzik éppen az ő nevéhez ezt az alkotást. Az apostolnak tulajdonított képhez több legenda is fűződik, ezek szerint a festmény csodás erővel bír. Úgy tartják, hogy amikor a 6. században, Nagy Szent Gergely idejében szörnyű pestis sújtotta Rómát, a pápa körmenetben hordozta végig a haldokló városon a képet, és amerre járt, a betegségnek nyoma veszett.

Egy másik legenda szerint egy alkalommal Márton pápa ellen merényletet tervezett egy férfi, aki az áldozáskor a ruhája alá elrejtett tőrrel akarta leszúrni a szentatyát. Amikor azonban elé lépett, a Mária-kép megelevenedett, és a merénylőre vetett pillantásával megvakította őt, ezzel megmentve a z egyházfő életét.

A középkorban egyre nőtt Lukács ábrázolásának népszerűsége, köszönhetően annak, hogy a festők ekkor kezdtek céheket alapítani. Ezeken a képeken gyakran festőállvánnyal áll az apostol, amelyen éppen az ikonikus Mária-kép készül. 

Ma, a Magyar Festészet Napján több kiállításmegnyitón is részt vehetnek az érdeklődők, mint például Takács Nagy Judit tárlata, vagy a Nő című kiállítás Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár alkotásaiból. A fiatalok is helyet kapnak, a Debreceni Egyetem hallgatói Énképek címmel szerveznek kiállítást. Szintén a mai napon kerül megrendezésre a Festők és írók – Csontváry halálának 100. évfordulójára című program Atlasz Gábor festőművész rendezésében.

A fő esemény október 20-án, vasárnap az Élő magyar festészet című kiállítás megnyitója és díjátadó gálája lesz, amely három helyszínre osztódik, az Esernyős Galériára, az Óbudai Múzeumra és a Hello Wood – Zichy-kastély északi szárnyára.

Az idei programhoz a Műcsarnok is csatlakozott, itt kiállítás került megrendezésre. A Pesti Vigadó M. Novák András Őszi lehalászás című kiállításával kapcsolódik a Magyar Festészet Napjához. Idén a társművészeti programokkal kiegészülve 109 helyszínen több, mint 180 eseményen élvezhetjük a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepét.