Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár: négy nap az olvasás jegyében

E hét csütörtökön indul a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. Az évente kétszer – tavasszal és ősszel – megrendezett esemény négy napon keresztül változatos programkínálattal, könyvnyereményekkel, hazai és külföldi írókkal, valamint számos újdonsággal várja azokat, akik alámerülnének a kortárs irodalom tengerében.

Az őszi Margóra érdemes ellátogatni, ugyanis az év legnagyobb és legsokszínűbb könyvünnepe kezdődik. A számos program keretében előadásokon, koncerteken, beszélgetéseken vehetnek részt a látogatók, emellett itt foghatják kezükbe az ősz frissen megjelent köteteit. A hazai kortárs alkotókon kívül külföldi írókat is vendégül látnak, akikkel lehetőség nyílik eddig megjelent köteteikről beszélgetni, dedikáltatni azokat, és minél több információt begyűjteni az idén magyar fordításban is megjelenő új műveikről.

Margó-díj 2019

A Fesztivál legizgalmasabb pillanata a Margó-díj átadása lesz, amire immár ötödik alkalommal kerül sor. Az eddigi díjazottak:

2015 – Totth Benedek: Holtverseny

2016 –Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

2017 – Szöllősi Mátyás: Váltóáram

2018 – Mécs Anna: Gyerekzár

A díjat azért hozták létre, hogy támogassa a pályakezdő szerzőket oly módon, hogy nagyobb reflektorfénybe helyezik őket. A pénzbeli díjazás mellett a nyertes óriási médiafigyelemre, próbafordításokra és egy mentorra is számíthat.

Külföldi írók a Margón

  • Jón Kalman Stefánsson: négyszer jelölték az Északi Tanács Irodalmi Díjra. Izland egyik legjelentősebb kortárs írója. Menny és pokol regénytrilógiája már olvasható magyar nyelven.
  • Sissel-Jo Gazan: dán író, újságíró, biológus. A dinoszaurusz tolla című könyvét a Wall Street Journal az év legjobb krimijei közé választotta, és az évtized legjobb dán krimije címet is neki ítélték.
  • Afonso Cruz: portugál író. Festő a mosogató alatt című kötete ősszel jelenik majd meg magyar fordításban.
  • Elisabeth Asbrink: svéd író, újságíró. 1947 – Újrakezdés a háború után című könyve elnyerte a Svéd Királyi Akadémia díjat.
  • Sigríður Hagalín Björnsdótti: izlandi író, újságíró. Sziget című kötete idén már magyarul is olvasható lesz.
  • Kim Leine: norvég író. A Végtelen-fjord prófétája című regényével elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díjat, mely a skandinávok számára az egyik legnagyobb elismerést jelentő kitüntetés. Ősszel jelenik meg magyarul a regény előzménytörténete.

Megjelenések, nyereményjáték

Az olvasók számos könyvet itt foghatnak először a kezükbe: Bartis Attila, Bödőcs Tibor, Szécsi Noémi, Nádas Péter, Karafiáth Orsolya és Darvasi László kötete is a Margón debütál. Emellett negyven kiadó legfrissebb megjelenései közül válogathatnak a látogatók.

Az újdonságok listája itt érhető el.

Jó hír a vásárlóknak, hogy minden megvett könyv után kitölthetnek egy nyereményszelvényt, amivel esélyük nyílik arra, hogy 52 könyv boldog tulajdonosai legyenek. Minden egyes vásárláskor újabb szelvényt tölthet ki az olvasó, így növelheti nyerési esélyeit egyévnyi olvasmánymennyiség megnyerésére.

Umami, az első Margó-kötet

Az őszi Margón jelenik meg a rendezvény első saját kötete, az Umami. Az Umami egy japán szó, az ötödik ízt jelenti, ami ritka és finom. A kiadvány korlátozott példányszámban a Margón jelenik meg.

A Simon Márton által szerkesztett kötet száz oldalas, és a klímaváltozás témájára építi a benne megjelent irodalmi alkotásokat. Címe: Apokalipszis, most?.

Az alkotók:

Próza: Dragomán György, Mán-Várhegyi Réka, Mécs Anna.

Vers: Áfra János, Dezső Katalin, Endrey-Nagy Ágoston, Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Kellerwessel Klaus, Kemény Zsófi, Mészáros Péter, Nádasdy Ádám, Peer Krisztián, Seres Lili Hanna, Szálinger Balázs, Terék Anna.

MARGÓFAKT

Idén rendhagyó irodalomórákkal és tanári workshoppal is készülnek a szervezők. Gyakorlatilag egy alternatív oktatási napot tartanak a középiskolásoknak és a magyartanároknak. További információ a rendezvény honlapján.

Gyerekek a Margón

A hétvége folyamán reggeltől egészen délutánig különböző bemutatókkal, felolvasásokkal és programokkal várják a szervezők a gyerekeket is

ENEMVÉ 2.2.

Az ENEMVÉ, Nagy Magyar Versek havonta jelentkező sorozatának aktuális estjét a Margó keretein belül rendezik meg.

A Trubadúrok névre hallgató irodalmi esten Ugron Zsolna moderálásával beszélget Hernádi Judit, Csuja Imre, Czutor Zoltán és Vecsei H. Miklós.

A beszélgetést péntek este hat órakor a Nagyszínpadon tekintheti meg a közönség, a belépő 1500 Ft.

Részletes programok és a dedikálások időpontjai itt és itt.

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 

Iratkozzon fel hírlevelünkre