Egy éjszaka, ami csak az olvasásról szólt

Juhász Annával az Olvasás éjszakáján

A hétvégén rendezték meg az Olvasás éjszakája programsorozatot, melynek keretein belül az ország könyvesboltjaiban kora délutántól hajnalig különböző eseményekkel várták az érdeklődőket. Az olvasófesztivál célja a magyar írott kultúra, az olvasás népszerűsítése. A Nyugati téri Libriben Juhász Anna irodalmár vezette a programot, vele beszélgettünk az éjszakáról, olvasásról, Polcz Alaine-ről, sőt, még ajánlott is egyet az esten említett kötetek közül.

A Nyugati téri Libribe öt körül érkezem, de a programok már javában zajlanak kora délutántól. A könyvesbolt közepén elhelyezett székek mindegyike foglalt, kicsit előrébb Juhász Anna beszélget éppen aktuális vendégével. Mivel minden órában más kötet, szerző vagy előadó van a fókuszban, úgy a közönség összetétele és mennyisége is ezzel párhuzamosan változik. Például mire elérkezünk az est fénypontjához (számomra legalábbis mindenképpen az), vagyis Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezéséhez, már alig lehet megmoccanni a könyvesboltban. A galériába felvezető lépcsőn, mint madarak a dróton, sorban ülnek az emberek. Óvatosan ellépdelek közöttük, és helyet foglalok a korlát mellett, így belátom az egész üzletet. Velem szemben egy felirat:

„Minden könyv hozzánk tesz valamit”.

Libri könyvesbolt

Fotó: Vasárnap.hu

A pult fölötti óriáskivetítőn Polcz Alaine és Mészöly Miklós képei váltakoznak, miközben Balsai Móni és Bálint András elfoglalják helyüket, hogy felolvassák a pár levelezését. Balsai Móni egészen egyedülálló módon képes az érzelmek átadására, egy-egy finomabb hanglejtés, egy apró nevetés, és pontosan átjön az a lelkület, amit Polcz Alaine érezhetett, miközben megírta a levelet férjének. Gesztikulál, hiába „csak” felolvasnia kell, ő szívét-lelkét beleadva eljátssza az írónőt. Miközben Bálint András olvassa a „másik oldalt”, a színművésznő hümmög, nevet, reagál a mondandóra és a levélből áradó impulzusokra.

Varázslatos, ahogy a felolvasás által és a perifériámon váltakozó képekkel megelevenedik előttem egy oly’ régen letűnt szerelem és kapcsolat őszinte, mély és valóságos emberi oldala.

Juhász Anna irodalmár számára is nagy élmény az idei program, mivel először volt házigazdája egy egész napnak a rendezvénysorozaton. „A program nálunk Kortársaság Különkiadásként futott, hisz ez a helyszín az otthona a Librivel közös sorozatunk, a Kortársaságnak is. A célunk, hogy a kortárs alkotókat közelebb hozzuk a közönséghez, ezen a szombaton is remekül működött. Kedvenceinket hívtuk frissen megjelent köteteikkel, illetve népszerű irodalomhoz és könyvekhez kapcsolódó előadásokat szerveztünk.”

Fotó: Tolner Zsófia

– Hogyan éli meg, hogy ekkora érdeklődés övezi a rendezvényt?

– Különleges élmény volt egymás után szinte szünet nélkül beszélgetéseket vezetni egészen különböző témákban, könyvekről. Jásdi István, Spiró György, Mécs Anna, Czakó Zsófia vagy épp Donáth Mirjam személye és könyvei ugyanúgy megmozgatták az olvasókat, nagyon jó volt ezt megélni. Az olvasásnépszerűsítő, irodalmi rendezvények fénykorukat élik, sok munka van ebben, de boldog vagyok, hogy a gyerekkori álmom valóra vált.

– Mi a véleménye Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezéséről?

– Kifejezetten szeretek belelátni életekbe, sorsokba, személyes történetekbe, ugyanilyen kíváncsisággal olvastam anno Gyarmati Fanni naplóját is. Ez nem pótolja a műveket, életműveket, de kiegészíti a képet és szerintem ez jó. Ez a házasság két nehéz sors találkozásából született, a levelek is erről tanúskodnak: szépségről, szeretetről, harcról, fájdalmakról. Bálint Andrásnak premier volt ez a program – először bújt Mészöly szerepébe Balsai Móni mellett.

könyvesbolt

Fotó: Vasárnap.hu

– Melyik könyvet ajánlja az esten említettek közül, melyikkel kezdjem?

– Mécs Anna Gyerekzár kötetével. Sok azonosság van Annával a sorsunkban, az életünk felvetéseiben, és ez nekem különösen izgalmassá tette a novelláit. Nagy felfedezés Czakó Zsófia Nagypénteken nem illik kertészkedni kötete, azt azért rögtön odaadnám az első könyv mellé.

– Az utóbbi időszakban melyik volt a legmeghatározóbb könyv az Ön számára? Melyik érintette meg?

– Nagyon szerettem Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint kötetét, Tóth Krisztina Fehér farkasát, Nemes Péter Amerigo könyvét, és habár még csak kéziratban olvastam, de Szécsi Noémi Lányok és asszonyok aranykönyvét.

Fotó: Tolner Zsófia

– Ha én kikapcsolódásra vágyom, menekülésre a világból, akkor olvasok. De Önnek ez a munkája. Hogy képes ilyen nagy mennyiségű könyvet elolvasni egyszerre? Mikor van ideje megemészteni az élményt? Nem telítődik egy idő után?

– Sokat és gyorsan olvasok. Van, hogy egy nap két könyvet kell megismernem, emellett minden nap verssel indítok, és verset olvasok lefekvés előtt, de akad olyan hét, hogy egy „kötelező” olvasmányom van csak. Szerencsés vagyok, mert sok olyan könyvet is elolvasok a munkám miatt, amit lehet, hogy magamtól nem tennék, viszont ezekből az élményekből is nagy felismeréseim lettek és persze új kedvenceim. Így tudom őket magazinban ajánlani például.

Az olvasás a legjobb töltekezés, kikapcsolódás, hétvégi program, szabadidős tevékenység. Persze a kislányommal töltött idő mellett, de közvetlenül mellette.

Libri könyvesbolt

Fotó: Vasárnap.hu

– Az ősz az egyik legfrekventáltabb időszak irodalmi programok terén, Ön pedig háziasszonyként vagy beszélgetőpartnerként valamennyinek részese.

– Október tizedikén a Margó Fesztiválon Bartis Attilával beszélgetek új kötetéről. Ő az egyik legjobb barátom, ezért is nagyon várom már. Október 15-én Rost Andrea érkezik hozzám Emmer Lászlóval és Lukács Miklóssal a New York Kávéházba, október 16-án Járai Márk egy különleges Cseh Tamás estet tart nálam a Hadikban, 17-én Elena Ferrantéról és az új könyvéről beszélgetek, október 21-én a Várkertben pedig József Attila-estem lesz Ónodi Eszter, Jordán Tamás, Ember Márk, Szabó T. Anna és Tverdota György részvételével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre