Third Day, a kilencvenes évek legjobb keresztény rockzenekara

A többszörös Grammy-díjas amerikai keresztény rockbanda 1991-ben alakult. A nevüket Jézus Krisztus harmadnapi feltámadására vonatkozó bibliai utalás adja. A zenekart Mac Powel hívta életre több társával együtt, majd 1992-ben egy templomi zenei estén találkoztak az együtteshez később csatlakozó tagokkal. Lényegében komolyabb tagcsere nélkül vészelték át ezt a '91-től tartó szűk három évtizedet. 

15 nagylemezük és 5 DVD-jük jelent meg. Stílusukat tekintve alapvetően rockzenét játszanak. De vannak alternatív és modern rock jellegű dalaik is. A keresztény könnyűzenei szcénától már-már elválaszthatatlannak tűnő folk és a poposabb dalok sem hiányoznak a repertoárjukból. Lemezről lemezre lágyabb, poposabb hangzással jelentkeznek a banda tagjai. Legutóbbi lemezeik esetében egyértelműen a dicsőítő dalok a jellemzőek.

– Amióta az eszemet tudom, énekelek. A zene körülvett már kiskorom óta, hiszen szüleim is zenészek voltak. Amikor más kissrácok még különféle gyermekdalokat dúdoltak, én már a Creedence Clearwater Revival dalait tanultam – emlékszik vissza Mac énekes pályafutása kezdetére.

A Billboard Magazin „nemcsak a ’90-es évek egyik legjobb keresztény zenekarának, hanem az időszak egyik legjobb rock-zenekarának” nevezte őket, amely számukra inkább felelősséget, mint népszerűséget jelentett:

– Felelősek vagyunk azért, hogy ne csak mindig azt csináljuk, ami népszerű. Mi bele lettünk helyezve ebbe a szituációba, és ezért tennünk is kell valamit, hogy pozitívan tudjuk befolyásolni a keresztény zenét – nyilatkozta a zenekar.

Az amerikai Third Day együttes 2008-ban megjelent nagylemeze a Revelation címet viseli, amelynek címadó dala valódi útkeresésről szól. A felismerés vágyáról.  Ehhez a legjobb, ha követjük annak az útját, aki nélkül semmik vagyunk és semmink nincsen.

Forrás: Karc FM/Igéző