A 14 áttelepített keskenyszájú orrszarvúból csak három maradt életben

Elutasította a Természetvédelmi Világalap (WWF) annak a kenyai parlamenti vizsgálatnak a megállapításait, amelyet azért indítottak, hogy kiderítsék: mi okozta annak a 11 orrszarvúnak a halálát, amelyeket tavaly telepítettek át a Tsavo East Nemzeti Parkba.

A 14 áttelepített keskenyszájú orrszarvúból csak három maradt életben. Az állatok sómérgezésben múltak ki,

mivel a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) nem vette figyelembe a Tsavo East Nemzeti Parkban gyűjtött vízminták eredményeit – olvasható a jelentésben.

A vizsgálat úgy ítélte meg, hogy a WWF, amely egymillió dollárt adományozott az állatok áttelepítésének megvalósítására,

nyomást gyakorolt a vadvédelmi szolgálatra, hogy gyorsítsa fel a folyamatot annak érdekében, hogy jó publicitást kapjon az esemény,

amivel biztosítani tudja pénzforrásait Németországtól.

A WWF szerdán cáfolta a múlt héten napvilágot látott jelentés állításait, mondván a KWS végezte el a park hidrológiai felmérését, és biztosított mindenkit arról, hogy a nemzeti park biztonságos és megfelelő a keskenyszájú orrszarúk számára.

„Az áttelepítés egyetlen szakaszában sem merült fel kérdés a víz minőségét illetően. Soha nem erőltetnénk egy áttelepítést a szakértők javaslatai ellenére. Ez egy tragédia volt, és reméljük, hogy soha nem fog megismétlődni” – írták közleményükben.

A parlamenti vizsgálat megállapította azt is, hogy az áttelepítést akkor végezték, amikor a KWS egyik igazgatóságának megbízatása lejárt, és az új vezetés még nem kezdte meg a munkáját, ami a felügyelet hiányához vezetett.

A KWS korábbi vezetése háromszor is elutasította az áttelepítést a park ivóvízének magas sótartalma miatt.

A jelentés szerint Najib Balala idegenforgalomért és vadvédelemért felelős miniszternek kell vállalnia a felelősséget az orrszarvúk haláláért, mivel ő késleltette a parkszolgálat új vezetésének kinevezését.

A KWS korábbi vezetésének tagja, Richard Leakey azt mondta a vizsgálatot végzőknek, hogy

„a WWF kenyai részlege mint az áttelepítés pénzügyi támogatója állítólag beavatkozott a vezetés áttelepítés elleni határozatába és folyamatosan az áttelepítés végrehajtását szorgalmazta a parkszolgálat vezetése megbízatásának lejárta után”.

A KWS szakemberei 2018 júniusának végén fogtak bele a keskenyszájú orrszarvúk áttelepítésébe, hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítsanak a súlyosan veszélyeztetett állatok számára.

2005 és 2017 között Kenyában 149 orrszarvút telepítettek át egyik rezervátumból a másikba, és csupán nyolc pusztult el.

A Save the Rhinos fajmegőrző csoport adatai szerint a világon mintegy 5500 orrszarvú él, valamennyi Afrikában. A WWF adatai szerint Kenyában mintegy 750 egyed él.

MTI