Tízezrek tüntettek az életért Szlovákiában

"Minden ember ember, mérettől függetlenül"; "Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg" – írták transzparenseikre a tiltakozók, akik azt szeretnék elérni, hogy még nemi erőszakból származó várandósság vagy súlyos születési rendellenesség esetén se lehessen a várandósságot megszakítani. A szervezők szerint mintegy ötvenezer ember vett részt a meneten.

A szlovák abortuszszabályozás viszonylag megengedő. A várandósság 12. hetéig bárki kérheti, hogy várandósságát műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.

A szlovákiai konzervatív és jobboldali pártok viszont azt szeretnék, ha az abortusz tilos lenne, vagy legfeljebb a várandósság 6-8. hetéig lehetne elvégezni.

A parlament még ebben a hónapban vitát kezd az abortusz szabályozásának módosításáról. A kormányzó Irány – Szociáldemokrácia és a kisebbik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt egyelőre nem foglalt állást arról, hogy milyen módosításokat támogatnak.

Szlovákiában az elmúlt 10 évben évi 11 ezerről 6 ezerre csökkent az abortuszok száma. A Focus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság többsége, 55,5 százaléka nem támogatja az abortusz szabályainak szigorítását, míg 34,6 százalék igen.

Forrás: MTI