A hozzánk közel állók nevének elfelejtése nem természetes dolog

Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával, és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Székesfehérváron összefogással kívánnak tenni a betegség megelőzéséért a világnapon.

A kórt Alois Alzheimer bajor ideggyógyász írta le először 1907-ben. Az Alzheimer-kór az időskor betegsége, amely a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, elbutulással (demencia), magatartásváltozással, majd gyors biológiai leépüléssel járó neuródegeneratív kórkép. A szellemi képességek romlásával együtt a normális napi életvitel és önellátás is lehetetlenné válik a beteg számára. A központi idegrendszer betegsége során előbb a személyiség épül le, majd a test is elpusztul, kiváltó oka még ismeretlen, eddigi tudásunk szerint csak fékezhető, de nem gyógyítható. A „felejtés betegsége” a 21. század egyik legsúlyosabb egészségügyi és szociális problémája.

A kór kialakulásának pontos okai ismeretlenek, ugyanakkor jelentős szerepet tulajdonítanak a genetikai hajlamnak, a családi halmozódásnak. Emellett a környezeti tényezők is közrejátszhatnak, mint például a korábbi fejsérülések, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy éppen a depresszió. Alkalmankénti emlékezetkihagyás vagy ritkán látott emberek nevének elfelejtése természetes dolog. Az öregedésnek azonban nem természetes velejárója a gyakran látott, hozzánk közel állók nevének elfelejtése, vagy a mindennapi használati tárgyak megnevezésének képtelensége.

A betegség diagnózisához első körben anamnézisre, a családtagok beszámolóira, neurópszichológiai tesztek elvégzésére, valamint képalkotó vizsgálatok elkészítésére van szükség. 

 

Adj esélyt az éveidnek! Alzheimer Világnapot tartanak szombaton Székesfehérváron.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett a betegségben. Spányi Antal megyéspüspök a sajtótájékoztató keretében kifejtette, „a világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alzheimer-kór kevés szó esik. Azért, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat, még sokat kell tennünk, és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat”.

Dr. Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kiemelte, az emberek jelentős része életének utolsó tíz évében segítségre szorul, ennek egyik oka a demencia, amely óriási lelki, érzelmi és anyagi terhet jelent a hozzátartozók számára.

Mindezeket figyelembe véve a tematikus nap mentén számos betegségmegelőző foglalkozással, ismeretterjesztő programmal várják a szervezők, a Katolikus Karitász és a Székesfehérvár Polgármesteri Hivatala az érdeklődőket, több helyszínen. A városházán szakmai konferenciát rendeznek A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei címmel, a Városház téren tematikus sátrakban a demencia megelőzését és kezelését mutatják be, míg az Alba Plaza előtti téren demenciaszűrést is végeznek. 

Az esemény teljes programját itt érhetik el.

Kiemelt képünk forrása: unsplash.com

Forrás: szeretetszolgalat.hu, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!