Jönnek a zöld kamuhírek?

Indiában járt az Index, hogy megnézze magának a klímakatasztrófát, de végül csak „szervezési katasztrófát, emberi és bürokratikus nemtörődömséget" talált – írja Szilvay Gergely a Mandineren megjelent cikkében.

De ha így áll a dolog, akkor Földes András, a videós cikk szerzője vajon miért beszél végig klímakatasztrófáról? Elérkezett a zöld fake news kora?

Az Index anyaga elvileg arról szól, hogy a közel tízmilliós lélekszámú indiai Csennaiban elsőként a Föld nagyvárosai közül egész egyszerűen elfogyott a víz. Csakhogy ez nem egészen igaz, mivel a légi felvételeken is jól látszik, hogy van ott víz a víztározóban,

épp csak teleszemetelik…

Nem mellesleg: szemmel láthatóan hasonló állapotban van a (felvételeken szintén megmutatott) nyomornegyed melletti folyó is.

„A folyó miatt már most aggódnak, hogy ki fog önteni, hiszen októberben jön a monszun. Csak hát nem használják az esővizet, nem tisztítják meg a folyó meg a víztározó vizét, és az is kiderül, hogy tíz éve még fele ennyien, azaz ötmillióan laktak a városban. Ha egy város lakossága pár év alatt milliókkal nő, akkor rossz infrastruktúra mellett, bizony, nehéz biztosítani az ellátásukat.”

Magyarán „Csennai aktuális vízproblémái

1. a drasztikus gyorsaságú és léptékű túlnépesedésnek; 2. a rossz, fejletlen és egyébként is elhanyagolt infrastruktúrának; 3. az ott lakó embertömegek – mondjuk ki – alapvető igénytelenségének köszönhető”.

Vagyis az indiai nagyváros súlyos gondjait legfőképpen emberi tényezők okozzák, nem pedig a klímaváltozás: „A klimatikus változások legfeljebb hozzátettek valamit ehhez a már rég létező, nem csekély problémahalmazhoz” – fogalmaz Szilvay.

„És most eltűnődhetünk azon, hol van a fake news határa zöld és zöld témák között.”

A teljes, eredeti cikket itt olvashatja el: Megszületett a zöld fake news műfaja is?

A kép forrása: MTI/EPA/Pijal Adhikari