„Mindenki téged figyel” – suttogja egy hang a füledbe

Négy ember, akik külsőre akár mi is lehetnénk, te vagy én. De egy különbség biztosan akad, amely a társadalom megbélyegzését eredményezi: hangosan hallják a belső hangjukat. Az Ars Sacra filmfesztiválon (ahol nyolc napon át vehetünk részt az ingyenes vetítéseken) szeptember 16-án vetítik az izgalmas történetet. A Nem tudom, halljátok-e ti is? című filmet mindenki figyelmébe ajánljuk.

Hogyan lehet feldolgozni azt, ha valaki folyamatosan a fülünkbe suttog? „Nem vagy elég jó, senki sem szeret, mindenki téged figyel” – hallanánk folyamatosan.

A Rehab Critical Mass szervezői, Takács Edina és Surányi Ádám közös alkotása négy ember életét mutatja be, akik hangosan hallják ezeket a belső hangokat.

A hagyományos pszichiátria jellemzően a gyógyszeres megoldásokra koncentrál elsősorban, és elutasítja a hangokkal való foglalkozást. Ezt azzal magyarázzák, hogy ha a hangokra figyelünk, az újra felidézheti a pszichotikus állapotot. A dokumentumfilmben bemutatott hangterápia egyik fontos alappillére pedig, hogy ez a hang nem bántani akar minket, hanem segít minket, csak teszteli tűrőképességünket. Nem ellenünk, hanem velünk van.

A történetben szereplő négy ember hihetetlenül bátor, ahogy bepillantást enged az életébe. Félelmetes emberi sorsokkal találkozhatunk, de talán az még ijesztőbb, hogy néhány akár velünk is megtörténhetett volna. Vajon nekünk ugyanebben a helyzetben lenne bátorságunk kiállni a nyilvánosság elé, és felvállalni a nehézségeinket?

Az emberek könnyedén rányomnak egy bélyeget a számukra ismeretlen helyzetekre, hiszen az ismeretlentől megijednek, nem tudnak vele mit kezdeni. Ez a dokumentumfilm közelebb hozza a társadalomhoz a hanghallást, és ha sikerül megértenünk, már nem félelmetes, sokkal inkább érdekes a betegek múltja és jelene.

A dokumentumfilm hétfőn az Ars Sacra fesztivál keretein belül, a Tabán moziban lesz látható délután négy órakor. A vetítés ingyenes.

Fotó: Ars-Sacra.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre