Elkezdődött a Bartók Világverseny a Zeneakadémián

Kezdődnek a Bartók Világverseny és Fesztivál élő zongorafordulói a budapesti Zeneakadémián, a zenekari döntőt 14-én rendezik.

A Bartók Világverseny 2019-es zongorafordulójára a világ minden tájáról, egyebek mellett Izlandról, Tajvanról, Oroszországból, Svájcból és Japánból is érkezett jelentkezés. A verseny díjkiosztó gálahangversennyel zárul, amelyen a Nemzeti Filharmonikusokat Hamar Zsolt vezényli.

A Zeneakadémia előzsűrije – Dráfi Kálmán tanszékvezető egyetemi tanár, valamint Eckhardt Gábor és Falvai Katalin zongoraművész – 38 indulót választott az első körben továbbjutó versenyzők közé. A jelentkezőknek egy megadott Bartók-szvit részlet és egy szabadon választott Liszt-etűd videofelvételét kellett beküldeniük az első, válogató fordulóba.

Az első, 2017-es Bartók Világverseny és Fesztivál nemzetközi zsűrijének tagjai Kocsis Krisztián zongoraművész előadását hallgatják a budapesti Bartók Emlékházban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az elődöntő repertoárján meghatározó jelentőségű Bartók-művek mellett főként Liszt, Dohnányi és Brahms darabjai szerepelnek. A középdöntőbe jutottaknak egy Bartók-zongoramű és egy bécsi klasszikus zongoraszonáta mellett elő kell adniuk a verseny 2018-as zeneszerzői fordulójának egyik győztes művét, Dobos Dániel Drumul Dracului vagy Stark János Mátyás Toccata című zongoradarabját.

A döntőben a századforduló francia és orosz zeneszerzők kompozíciói, valamint romantikus művek választhatók, a nagydöntő három versenyzőjétől pedig Bartók- vagy Liszt-zongoraversenyt hallhat majd a közönség és a nemzetközi zsűri.

A kilenctagú zsűri munkájában részt vesz a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője, Bartók Béla életművének egyik legnagyobb kutatója, Tallián Tibor Erkel-díjas zenetörténész, Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész, a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, Klara Min, a Manhattan School of Music tanára, a kubai zongorairodalom briliáns darabjainak interpretálójaként is ismert amerikai-orosz Alexandre Moutouzkine, a kiemelkedő norvég zongorista, Einar Steen-Nokleberg, Muza Rubackyté litván zongoraművész, zenepedagógus, valamint az autentikus Liszt- és Bartók-értelmezéseiről is híres japán zongorista, Kendzsi Vatanabe.

MTI

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre