A fiatalokat állítaná a „megújuló egyház” központjába Ferenc pápa

A fiatalokat kell a megújuló egyház központjába állítani - jelentette ki Ferenc pápa, aki hétfőn pár órára ellátogatott Mauritiusra.

A katolikus egyházfő Madagaszkárról érkezett az indiai-óceán szigetországba, és annak fővárosában, Port Louisban tartott misét több tízezer, más forrás szerint százezer hívő előtt. A pápa dicsérte a szigetlakók etnikai változatosságát, azt, hogy Mauritiuson sokszínű társadalom él békében egymással. Az 1,3 millió lakos nagyobb része indiai hindu leszármazott, de van köztük 28 százaléknyi keresztény és 18 százaléknyi muzulmán is, valamint jelen vannak hagyományos afrikai vallások tagjai is.

Ferenc pápa szentmisét mutat be a Béke királynője Mária emlékműnél a mauritiusi fővárosban, Port Louisban 2019. szeptember 9-én. Ferenc pápa afrikai körútja harmadik állomására érkezett Mauritiusra. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

A misére ötven fős delegátus érkezett a Nagy-Britanniai fennhatósága alá tartozó Brit-indiai-óceáni területről, amely szeretne csatlakozni Muritiushoz. Az ENSZ Közgyűlése túlnyomó többsége már megszavazta, hogy London adja vissza a Chagos-szigeteket Mauritiusnak, amelytől 1968-ban, a függetlenség megadásakor leválasztották. London a stratégiai fontosságára hivatkozva megtartotta a szigeteket, ahol Diego Garcíán hatalmas amerikai légi és haditengerészeti támaszpont van.

Ferenc pápa Mauritiuson felkereste a boldoggá avatott Jacques Laval francia misszionárius sírját. A XIX. századi katolikus papot nem csak a keresztények, hanem más vallásúak is tisztelik, és egyesítő erőt tulajdonítanak neki a társadalomban.

A pápa a szentbeszédében többek között az egyház megújításáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy abban a fő szerepet a fiataloknak kell játszaniuk, akik „vitalitásukkal és odaadásukkal” járulhatnak hozzá.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre