Korbeák György: A hitbéli és a társadalmi elköteleződés együtt nagyobb biztonságot ad

Az őszi önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban az ország második legnagyobb városában sem unatkoznak. Korbeák György debreceni képviselő-jelöltet kérdeztük a város fejlődéséről, keresztény értékrendről, motivációról és a magánéletről.

Korbeák György debreceni képviselő-jelölt. Forrás: Vasarnap.hu

– Nem ez lenne az első ciklusod. Mi az, ami eddig történt itt Debrecenben a képviselőséged alatt, és mit tervezel a következő időszakra?

– Ez lenne a második ciklusom, amelyben önkormányzati képviselőként indulok Debrecenben az Újkertben. Az elmúlt öt évből két dolgot emelnék ki, az egyik a megfogható infrastrukturális fejlesztések sora. Elvégeztük a lakótelep közlekedésbiztonsági, közlekedéstechnikai infrastrukturális beruházásait, például okoszebrát hoztunk létre, elkezdtük a lépcsők és a járdák felújítását. A lakótelep szépítése érdekében a Virágos Debrecen program keretén belül virágokat osztottunk, illetve a közterületeket virágosítottuk.

A másik ilyen fejlesztés kifejezetten az Újkertben indult el, ez pedig nem más, mint a közösségépítés. Úgy gondolom, hogy csak akkor fejlődhet egy ekkora közösség, ha ismerjük egymást, összedolgozunk, meghallgatjuk egymás ötleteit. Így sokkal gyorsabban, hatékonyabban mennek végbe a szükséges és kívánt fejlesztések az adott körzetben. Több olyan rendezvényt, családi napot és aktivitást is indítottunk itt a lakótelepen, amilyenekre eddig nem volt még példa. Azokat a rendezvényeket szerettük volna tökéletesíteni és kibővíteni, melyeket annak idején az ott lakók elkezdtek, hiszen az ő igényeiknek megfelelő események, rendezvények szervezése a legfontosabb, ehhez pedig mindig szükség van az ő véleményükre, az együttgondolkodásra.

Számos sikeres rendezvényen vagyunk túl, sok példát tudok említeni. A gyermeknap egy olyan központi rendezvény, amit a Jerikó utcáról kivittünk egy zöldövezetbe. Ez azért volt fontos, mert ennek köszönhetően így még több embert tudtunk megszólítani, motiválni az eseményen való részvételre, valamint egy sokkal barátságosabb, családiasabb környezettel tudtuk várni az odalátogatókat. Emellett számos olyan rendezvényt találtunk ki – akár az adventi napunk vagy a nyugdíjas találkozók és más közösségi események szervezésével kapcsolatban –, amelyek erősítették az itt élő közösséget.

Ez a két fő irány, amelyet a jövőben is szeretnék folytatni. Nyilván az infrastrukturális beruházás adott: szeretnénk azokat a játszótereket, illetve zöldövezeteket,  járdákat, kerékpárutakat, szervizutakat és utcákat is korszerűsíteni a következő időszakban, melyeket eddig még nem érintett a felújítás.

– Nem jellemző, hogy túl sok fiatal „mozogna” a KDNP-ben. Te miért éppen ebben a pártban vállalsz aktív szerepet?

– Már a középiskolában is nyitott voltam a közélet iránt. A 2006-os politikai események hatására úgy gondoltam, hogy mindenképp aktív részese szeretnék lenni a közéletnek. Ezért 12 évvel ezelőtt beléptem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségbe (IKSZ), a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetébe. Ebben az időszakban szerveztük újjá a helyi IKSZ-es csoportot, majd rá egy hónapra a KDNP-gyűlésen a Debreceni IKSZ vezetőjeként is bemutatkoztam.

Korbeák György debreceni képviselő-jelölt. Forrás: Vasarnap.hu

Azóta a párt tagja vagyok, 2011-től pedig Fidesz-tag is. 2007 és 2014 között számos kampányban részt vettünk a kereszténydemokrata fiatalokkal. 2014-ben a Fidesz-KDNP képviselője lettem a debreceni közgyűlésben. A karrieremben a közösségépítés és a kampányokban való személyes, illetve mozgalmi (KDNP-IKSZ) részvétel döntő szerepet játszik.

– Meghatározza a hited a politikai tevékenységedet? Miben nyilvánul meg, hogy kereszténydemokrata politikus vagy? 

– Katolikus iskolába jártam, így lehetőségem volt magamba szívni az egyház hitbéli és társadalmi tanítását is. Azt gondolom, hogy a kettő együtt hatékonyabb érdekképviseletet tud nyújtani, de nem csak a fiatalok, hanem egy egész közösség számára.

Emellett otthon is jobboldali keresztény neveltetést kaptam, úgyhogy igazából el sem tudnám képzelni, milyen nem ebben a szellemiségben élni és dolgozni. Viszont látom azt, hogy a jelenlegi vagy az elmúlt, 2010 óta működő kormányzásnak is látszik a kereszténydemokrata arculata. Ez a nemzetpolitika, családtámogatások vagy az egyházak támogatása kapcsán is számottevő.

– Fiatal családapa vagy. Szem előtt tartod a korosztályod érdekeit, illetve a fiatal családosok jövőjét itt a városban? 

– Debrecen Kelet-Magyarország motorja, az ország második fővárosa. Az én körzetemben élő családokkal már a korábban említett közösségépítés kapcsán is kialakult egy állandó kapcsolatom, illetve mindig kérem és várom a javaslatokat a családoktól, az ott lakóktól, hogy miben tudunk segíteni, mivel tudjuk szebbé, többé tenni az ott élő közösséget. Például vannak olyan játszóterek, amelyeket a javaslatomra újítottunk fel. A jövőben a Zöld Város program keretén belül teljesen megújul az Újkert. Ennek segítségével kifejezetten azokat a játszótereket, sportpályákat és élhető környezeteket szépítjük meg, amelyek pont a családoknak, a gyerekeknek tudnak korszerű életteret biztosítani.

Korbeák György debreceni képviselő-jelölt. Forrás: Vasarnap.hu

– Nem az önkormányzati képviselőség a főállásod. Mivel foglalkozol civilként, és mit csinálsz magánemberként? 

– Főállásomat tekintve a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatójaként dolgozom, ez egy pályázatírással, projektmenedzsmenttel, illetve területi tervezéssel foglalkozó nonprofit vállalkozás. Az ügynökség a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll. Alapvetően pályázatokat írunk, kifejezetten önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, illetve vállalkozások számára. Hajdú-Bihar megye több mint hatvan önkormányzatának írjuk és menedzseljük a pályázatait egy 22 fős szakemberekből álló csapattal.

A szabadidőmet a családommal töltöm, kisfiam novemberben lesz kétéves. Kedvenc hobbim és egyben kedvenc sportom a foci, viszont egy sérülés miatt most nem játszhatok, de ilyen kampánytempóban egyébként sem lenne rá időm. Viszont így legalább több idő marad a családomra.

Korbeák György debreceni képviselő-jelölt. Forrás: Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre