Kétezerre emelkedett a halálos áldozatok száma Kongóban

Kétezerre emelkedett a Kongói Demokratikus Köztársaságban a tavaly kitört ebolajárvány halálos áldozatainak a száma – közölték kormányzati források pénteken, megemlítve, hogy a regisztrált ebolás esetek száma meghaladta a háromezret.

Péntekre virradóra éjszaka Ugandában is meghalt egy 9 éves kislány ebolában, aki szerdán érkezett Kongóból az országba – közölték az egészségügyi hatóságok. Az év eleje óta ő a harmadik halálos áldozata a kórnak Ugandában, de az előző két beteg is Kongóból érkezett.

A hatékony oltóanyagok ellenére Kongóban az ebolát egyelőre nem sikerült megfékezni, egyrészt a helyiek bizalmatlansága, másrészt pedig az afrikai ország több tartományában uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt.

A vírus mikroszkopikus képe és elterjedési területe Afrikában – Wikipedia

Kongóban számos lázadó csoport harcol egymással, a milíciák összecsapásai pedig súlyosan érintik az ebola sújtotta területeket is. A fegyveresek a köztük lévő etnikai konfliktusok mellett elkeseredetten küzdenek a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért is.

Különböző őserdei állatok húsának árusítása egy ghánai országút mellett. Valószínűsíthetően fertőzött állattal való érintkezés útján kerülhet át az Ebola fertőzés az emberbe. – Wikipedia

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) júliusban arra figyelmeztetett, hogy a járványban megbetegedettek között tízből átlagosan három gyerek. A szervezet számításai szerint költségvetése megháromszorozására lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a járvánnyal.

A vírusfertőzés terjedése az élő szervezetekben

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2013-2016-ban Nyugat-Afrikában, a mostanit pedig, amely tavaly augusztusban tört ki Kongóban, már a második legpusztítóbb ebolajárványnak tartják.

A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. Természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre