Téves lehet a rakétakísérlet miatti baleset elmélete

Tévesnek bizonyulhat az az elmélet, amely szerint két robbanás történt az észak-oroszországi Arhangelszki területen található Szeverodvinszk közelében augusztus 8-án végrehajtott rakétakísérlet közben – mondta el a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő norvég intézet (NORSAR) kedden.

A kettős robbanás elméletét először felvető NORSAR szerint a kísérlettől független bányászati tevékenység is állhat a félreértelmezett jelek hátterében.

Az intézet előző héten jelezte: véleménye szerint két robbanás történhetett a hét ember halálát okozó fegyverkísérlet során. A NORSAR akkor azt mondta, hogy az első robbanást két órával később egy második követhette, és ez lehetett a megemelkedett háttérsugárzás forrása.

„Két robbanást észleltünk, amelyek közül az utolsó esett egybe időben a radioaktivitás szintjének megemelkedésével”

– mutatott rá pénteken Anne Stroemmen Lycke, a NORSAR főigazgatója. Hozzátette: a sugárzás feltehetően a rakéta hajtóanyagából származhat.

Lycke szerint a második robbanást csak a levegőben terjedő infraszonikus nyomáshullámok mérésére használt műszerekkel lehetett rögzíteni, a földön használt szeizmikus szenzorokkal nem észlelték.

A további elemzés, illetve az egyéb, Norvégiából és Finnországból származó adatok azonban más magyarázat irányába mutatnak – írta honlapján a NORSAR.

A kiegészítő szeizmikus adatok arra utalnak, hogy finnországi bányászati tevékenység is okozhatta a mért értékeket.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója cáfolta, hogy egy második robbanás is bekövetkezett volna. Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy a baleset egy „ígéretes”, új fegyverrendszer kipróbálásakor történt. Amerikai szakértők úgy vélik, hogy Oroszország nukleáris meghajtású manőverező robotrepülőgéppel hajtott végre kísérletet, de az félresikerült.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!