Tanszergyűjtést szervez a NOE

A gyermekeknek a korán kelés, a szülőknek pedig a szükséges eszközök, tankönyvek beszerzése miatt lehet megterhelő az iskolakezdés. Ezt kívánja enyhíteni a Nagcsaládosok Országos Egyesülete (NOE) az Auchan áruházzal együttműködve. Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő akcióról Kardosné Gyurkó Katalint, a NOE elnökét kérdeztük.

Jövő szeptembertől a köznevelésben minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára augusztus 1-én Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában tartott sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek és fejlesztő taneszközök szállítása az iskolákba.

Rétvári Bence sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy „az ingyenes tankönyv többé nem szociális ellátás, hanem a családtámogatás része”. Ezzel is gyarapítják tehát a családosok lehetőségeit, valamint segíteni akarják a kiadások átvészelésében a szülőket. 

Fotó: noe.hu

A nagy sikerű tavalyi kezdeményezés folytatásaként a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közösen ismét tanszergyűjtő akciót indított az Auchan. A gyűjtéshez bárki csatlakozhat iskolakezdési eszközök felajánlásával, amelyeket szeptember 11-ig lehet leadni az Auchan áruházakban kihelyezett gyűjtőpontokon – olvashatjuk a Nagycsaládosok Országos Egyesületének oldalán.

Az akcióról Kardosné Gyurkó Katalint, a NOE elnökét kérdeztük.

– Hogy áll az idei tanszergyűjtési akció, vannak-e információk a mostani részeredményekről?

– Mivel még folyamatban van a gyűjtés, így nincsenek információink, arra vonatkozóan, épp hányadán állunk. Viszont abban bízunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is összegyűlhet annyi tanszeradomány, hogy közel 2500 gyermeket, azaz körülbelül 1000 családot segíteni tudjunk. Az országban 24 áruházban közel 800 önkéntesünk folyamatosan fogadja a felajánlott adományokat.

Fotó: kapmas.hu

– A begyűjtött tanszereket hogyan juttatják el a rászoruló családokhoz?

– Általában nagyon sok segítség érkezik, de a nagycsaládok sérülékenyebbek, egy-egy váratlan helyzet, mint egy betegség, munkahely elvesztése sokkal több ember életét teszi kiszolgáltatottá az esetükben. Az adományok helyben maradnak, helyi vezetőink személyes kapcsolataiban bízunk, ők tudják, hol van szükség segítségre, ők ismerik közvetlenül ezeket a családokat is. Segítségükkel juttatjuk el önkénteseinkkel együtt a megfelelő személyekhez a csomagokat. 

Sok esetben a NOE tagjai is adakoznak. Friss adat, hogy egyesületünk országos szinten immáron 13.280 családot számlál, ami körülbelül 71.000 családtagot jelent – úgyszólván egy Érd nagyságú település a mi országos közösségünk. Természetesen sokszor a tagok közt is felmerülnek váratlan helyzetek, és akkor jó látni, hogy egymást is segítik a családok.

Fotó: Facebook (Kardosné Gyurkó Kata hivatalos oldal)

– A személyes kapcsolatokon túl, lehet jelentkezni is nagycsaládosként önökhöz támogatás igénylése végett?

– A mostani akcióban inkább megtartjuk a személyes tapasztalatokon és tudáson alapuló rendszert. Viszont karácsony tájékán, az Angyali Csomagküldő programunkban még szélesebb körben juthatnak szeretetcsomaghoz azok, akiknek szükségük van rá!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre